Har du en million å avse?

Stig Flesland

En god kamerat av meg driver sitt eget firma. Det vokser og har gjort det jevnt og trutt siden oppstart. Det har kommet inn flere eiere, og oppdragsmengden er god. Alle piler har pekt oppover en god stund. Helt til det smalt.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Til kontoret kom det nemlig en epost med instrukser om å betale ut et beløp. Eposten kom øyensynlig fra min kamerat, teksten var på godt norsk og epostadressen så ved første øyekast ut til å være helt riktig. I tillegg var min kamerat på jobbreise, og det var derfor ikke unaturlig at det kom en epost med beskjed om hva som skulle gjøres. Dermed ble beløpet betalt i nettbanken. Og det var det siste firmaet så til de pengene.

Dette er et godt eksempel på det som på norsk kalles direktørsvindel.

Firmaet til min kamerat gikk heldigvis ikke overende, men det ristet godt i båten i en periode. Bedrageriet ble politianmeldt, men det førte ikke frem. Det viste seg at pengene var flyttet på 6-7 ganger på svært kort tid, og i løpet av få bankdager var pengene flyttet fra trygge Oslo til helt andre steder. Beløpet var delt opp og overføringene var umulige å spore for vanlig dødelige.

Firmaet til min kamerat er ikke det eneste som er rammet av økonomisk kriminalitet det siste året.

  • 43 prosent av norske virksomheter har i løpet av de siste 12 månedene fått faktura for varer som ikke er bestilt
  • 15 prosent har blitt utsatt for løsepengevirus
  • 13 prosent har blitt utsatt for direktørsvindel

I mer enn 29.000 tilfeller ble det levert en anmeldelse for mistanke om økonomisk kriminalitet. Samtidig er mørketallene svært store, blant annet på grunn av manglende tiltro til at en anmeldelse skal føre til noe.

Økonomisk kriminalitet koster

Les mer om kurset og meld deg på: Hvordan unngå økonomisk kriminalitet

Med kurset vi avholder i Oslo nå i november får du gode råd til hvordan du kan unngå å bli offer for økonomisk kriminalitet.

Foredragsholderne, Barbro Bruu (Pwc) og Morten Bamle (Økokrim), har bred erfaring med økonomisk kriminalitet – og skal på dette kurset sørge for at du og din bedrift – eller dine kunder – står bedre rustet.

Hva kan DIN bedrift gjøre for å redusere risikoen for å havne i statistikken? Hvilket ansvar har styret og daglig leder – og hva har regnskapsfører og/eller revisor ansvar for?

I løpet av kurset vil Bruu og Bamle gjennomgå ulike typer kriminalitet og hvilke «røde flagg» som finnes, slik at du kan gjenkjenne faresignaler. I tillegg gir de gode råd om hvilke tiltak og rutiner bedrifter bør ha på plass – blant annet ved å bruke konkrete eksempler.

Jeg har ikke invitert min kamerat. Han har lært på den harde måten, og de har allerede tatt en rekke grep for å unngå dette på nytt.

Spørsmålet til deg blir: Har du en million å avse, eller vil du helst vite hvordan du skal unngå økonomisk kriminalitet?