Mer åpenhet er ikke alltid bra

Stig Flesland

Det årvisse slippet av skattelistetall skjedde 5. november. Og tradisjonen tro er det argumenter både for og mot skattelistene som kommer frem. I Jarlsberg Avis kan vi for eksempel lese at «Mer åpenhet blir aldri feil».

Det er vel omtrent så feil som det kan få blitt.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Pressen har alltid snakket varmt om betydningen av skattelistene, også da de la ut absolutt alt av opplysninger på internett, lot være å rette opp feil, lagde egne apper med skattelistetall og gjorde det hele om til sirkus. Da, som nå, var det store ord om viktigheten av listene og åpenhet.

Vi er absolutt tjent med åpenhet rundt skattesystemet vårt. Det er bra at det blir diskutert og ikke minst er det også svært bra at bruken av skattepenger blir diskutert.

Imidlertid er det et åpent spørsmål om ikke vi kan gjøre dette på en annen måte.

Det er for eksempel mulig å anonymisere og offentliggjøre flere typer opplysninger – slik at vi kan få en helt annen innsikt i selve systemet. Det vil imidlertid ta bort kjendisjournalistikken rundt skattelistene, og da er vi kanskje ved kjernen for Jarlsberg Avis, som skriver følgende: «Men mest av alt er skattelistene godt nyhetsstoff.»

Mer åpenhet kan absolutt bli feil, og det var høyst nødvendig å skjerpe inn praksisen med skattelistene. Det er nemlig en rekke gode grunner til at opplysninger om private forhold skal holdes litt tett inntil brystet.

For å sitere hedersmannen Georg Apenes, som gikk bort i 2016: «Når jeg går på toalettet, låser jeg døren. Men det er ikke fordi jeg har tenkt å gjøre noe ulovlig der inne.»

Innlegget har også vært på trykk i Jarlsberg Avis