Sløve skattesnytere

Stig Flesland

Du er vel ikke blant dem som snyter på skatten? Det kan nemlig se ut som om det er svært mange som snyter på skatten i forbindelse med årets selvangivelse.

Ifølge tall Skatteetaten har presentert er det over 600.000 som fortsatt ikke har sjekket selvangivelsen sin – samme dag som fristen for å levere går ut. Altså ikke sjekket et eneste tall. De stoler blindt på at alle opplysningene som kommer fra Skatteetaten stemmer. Enda flere leverer omtrent uten å sjekke noe.

Det er dumt.

Hvert eneste år blir det gjort endringer i selvangivelsen for milliardbeløp. I noen tilfeller er det skattebetalere som mener de har krav på et fradrag som fører det opp.

I «alle år» har derfor Skattebetalerforeningens generelle råd vært som følger: Er du usikker på om du har krav på et fradrag? Før det opp og forklar hvorfor du har ført det opp! Det verste som da kan skje er at Skatteetaten er uenig med deg.

Dessverre er det for få som følger dette enkle rådet.

Få vårt gratis epost-nyhetsbrev levert rett til din innboks

Du skal betale din skatt, og du skal bidra. Men det å følge reglene innebærer også at du ikke skal betale for mye i skatt, og det er Skatteetatens oppgave å vurdere om du har krav på alt som står i selvangivelsen din. Din jobb er langt enklere: Det er å sjekke at alt som bør være med faktisk er med. Det krever i det minste at du faktisk ser på selvangivelsen, og aller helst i mer enn ett minutt.

Så min oppfordring til deg er enkel: Før du leverer selvangivelsen, sjekk at du ikke snyter på skatten. Det er dumt.