Du kan spare penger på å sjekke skattemeldingen

Er du sikker på at alle fradragene dine er med? Kanskje er det nettopp disse som gjør at du går fra baksmell til å få igjen. Eller bare får en enda hyggeligere utbetaling. 

Kjell Magne Ryland

For mange er skattemeldingen et av vårens vakreste eventyr. De vet at skattekortet var riktig justert og at de går i pluss. For andre kan utsendelsen fra Skatteetaten derimot være en langt vanskeligere affære. Kanskje er frykten for regningen fra staten større enn det egentlig trenger å være.

Om vi ser på tallene fra Skatteetaten viser det seg at 3,5 millioner skattemeldinger av i alt 5,1 millioner ble åpnet allerede den første utsendelsesuken. Det er veldig bra, men det er ennå 1,6 millioner som ennå ikke er åpnet. Kanskje er de ennå ikke kommet fram til skattebetalerne. I fjor var en halv million skattemeldinger uåpnet bare et par dager før leveringsfrist. Disse skattebetalerne kunne trolig redusert regningen, eller økt utbetalingen. 

For selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, innebærer ikke det at den er ferdig utfylt. Skatteetaten henter informasjon om oss fra mange kilder, men glipper skjer og derfor er det smart å sjekke skattemeldingen. Kanskje til og med bruke en rolig stund i påsken. 

I år ligger 2,7 millioner skattebetalere an til å få igjen på skatten. I fjor var tallet 2,9 millioner. Men dette er bare foreløpige tall. Da alle skatteoppgjør var sendt ut hadde tallet økt til 3,2 millioner. Altså er det mildt sagt bryet verdt å bruke noen timer en rolig dag på skattemeldingen. 

Så mange som 1,2 millioner ligger an til å få skatteregning i år. I fjor var dette tallet 900.000. Det kan oppleves tungt å åpne og mange vil nok bare heller avvente at regningen kommer. Men antall skattebetalere som fikk restskatt ble redusert til 740.000 da skatteoppgjøret var gjennomført. Altså kan det å sjekke at alt er med i skattemeldingen, snu sluttsummen fra minus til pluss. 

Vi i Skattebetalerforeningen er opptatt av å hjelpe folk med skatten. For selv om skatt er enklere nå enn den gang vi fylte ut skattemeldingen med penn, og fylte spisestuebordet med bilag, kan det være komplisert for mange. Og det er lett å tenke at alle biter faller på plass av seg selv. 

Disse opplysningen kan være blant postene som er aktuelle å korrigere eller supplere for at skatterapporteringen blir korrekt:

  • Sjekk at formuesverdien på dine faste eiendommer ikke er satt for høyt. Det kan

påvirke både formuesskatten og eiendomsskatten.

  • Sjekk ut hva du kan motta skattefritt fra arbeidsgiver i forbindelse med

hjemmekontor.

  • Pass og stell av barn er fradragsberettiget. Pass på at du får fradragsført utgifter.
  • Aksjeutbytter og aksjegevinster er skattepliktig for personlige skattebetalere. Sjekk

at inngangsverdi og skjermingsfradraget er korrekt.

  • Reise til og fra arbeid, uavhengig av reisemåte, er fradragsberettiget hvis reiseveien

er minst 18,41 kilometer en vei.

  • Pass på at du som alders- eller AFP-pensjonist får nyttiggjort pensjonsfradraget.

Lykke til!