Tid for opprydning i fotballøkonomien?

Sigrid K. Jacobsen

Det dukker opp stadig flere eksempler på ulovlige skattefinter og skitne triks i fotballøkonomien.

Mye kan tyde på at korrupsjonsskandalene i FIFA bare er toppen av isfjellet, og at fotballen har blitt gjennomsyret av moralsk tvilsom pengestyring, skitne penger og «kreativitet» i møte med lover og regler – også på skattesiden!

I den skotske fotballstorheten Glasgow Rangers ble spillere og ansatte mellom 2001 og 2009 lønnet gjennom to separate systemer – en mindre «offisiell lønn», som ble erklært til skattemyndighetene og betalt i Skottland, og en større overføring gjennom truster i skatteparadiset Jersey.

Hver spiller og ansatt hadde sin egen trust, i alt oppførte Rangers 108 slike, som mottok jevnlige overføringer fra klubben. Til tross for at Rangers hevdet at overføringene ikke kunne hevdes å være det samme som lønn, grunnet trustenes juridiske oppbygning, ble klubben rett før jul funnet skyldig av «Court of Session» i Skottland, for å ha unndratt store mengder skatt fra HM Revenue & Customs (HRMC).

Les mer på theoffshoregame.net

Barcelonas Lionel Messi er trolig det fremste talentet verden har sett når det kommer til kreativitet og dribleferdigheter på en fotballbane.

Nå ser det imidlertid ut til at kreativiteten også gjør seg gjeldende når det gjelder skatt. Spanske skattemyndigheter mener nemlig han har unndratt over fire millioner euro gjennom å ha kanalisert sine inntekter for bruk av hans navn og bilde gjennom selskaper i skatteparadiser i perioden 2007 til 2009.

Argentineren ser ut til å miste starten av Copa America i begynnelsen av juni, da han må møte i retten i Spania. Hans lagkamerat Javier Mascherano ble nylig dømt til ett års betinget fengsel for et liknende forhold.

Les mer på http://www.theguardian.com/football/2015/jun/10/lionel-messi-alleged-tax-fraud-barcelona

Dette er bare en liten smakebit på hva som dukker opp når man begynner å se nærmere på økonomien i fotballverden.

En organisasjon som har gjort nettopp dette er Transparency International, som i år har dedikert sin årlige flaggskipsrapport til korrupsjon i idrett. Begrunnelsen er, som de skriver på sine sider: «Ordinary people are losing faith in the people who run sport.” De ønsker å bidra til å gjøre idretten renere, og oppfordrer folk til å bidra under emneknaggen #cleanupsports

Les mer på https://www.transparency.org/news/feature/global_corruption_report_sport

Nettopp dette er tema for seminaret «Idretten på økonomisk doping» 08. mars i Trondheim, arrangert av Tax Justice Network – Norge og NTNU – Handelshøyskolen i Trondheim.

Når ble idretten et fristed for arroganse, korrupsjon, usolidariske ledere og snuskete prosesser, og er det på tide med reform av spillereglene utenfor banen? – er noen av spørsmålene som vil bli tatt opp der.

Les mer på http://taxjustice.no/ressurser/seminar-idretten-pa-konomisk-doping

_____________________

Sigrid K. Jacobsen er daglig leder i Tax Justice Network – Norge.