Når overføres penger mellom kontoer?

SpareBank1 Gruppen Foto: Eskild E. Fors

Foto: Eskild E. Fors

Det er mange som lurer på akkurat dette:

– Jeg skylder kompisen min noen penger og vil overføre disse i nettbanken eller mobilbanken. Når får han pengene på konto?

Her er det to svar:

  1. På sekundet i samme bank: Overfører du penger til en mottaker som er kunde i samme bank som deg, så er pengene på konto umiddelbart. Vi snakker sekunder altså
  2. Fire ganger i døgnet: Overfører du penger til en mottaker som er kunde i en annen bank enn deg, så tar betalingen som regel litt lengre tid. Overføringer mellom banker skjer fire ganger i løpet av døgnet – alle hverdager. Siste frist er kl 13.45* for personkunder. Betaler du i helga, overføres pengene tidlig mandag morgen. Mer info om tidsfrister nedenfor.

Husk at du i nettbanken eller mobilbanken har mulighet til å informere (SMS) mottaker om at pengene er på vei.

Les også: Tusenvis å spare på å velge riktig bilforsikring

Hvorfor går ikke vanlige overføringer mellom bankene med en gang?
Dette skyldes regelverket for transaksjonsutveksling mellom banker i Norge. Dette gjøres via bankenes hovedavregningssystem NICS (Norwegian Interbank Clearing System). Norske banker jobber med en løsning som gjør det mulig å sende penger med en gang – såkalte straksbetalinger. Mer info kommer når dette nærmer seg.

Hvis du overfører pengene:

  • Før kl 00.15 – så er pengene på konto hos mottaker ca kl 06.00
  • Før kl 09.30 – så er pengene på konto hos mottaker ca kl 11.30
  • Før kl 11.45 – så er pengene på konto hos mottaker ca kl 14.00
  • Før kl 13.45 – så er pengene på konto hos mottaker ca kl 16.00

Så overfører du pengene før kl 13.45* alle hverdager, så har mottakeren normalt pengene på konto samme dag. I helgene er det ingen overføringer mellom bankene.

*Tidene kan varierer litt mellom bankene i Norge. Tidene i denne saken tar utgangspunkt i de bankene som bruker leverandøren EVRY.

________________

Saken er opprinnelig publisert hos SpareBank 1 Gruppen, og er ført i pennen av Christian Brosstad, kommunikasjonsdirektør i SpareBank 1 Gruppen.

For flere lignende innlegg, besøk https://pressesenter.sparebank1.no/