Skattekortet er tilgjengelig: Dette bør du sjekke

Stig Flesland
Du kan nå sjekke og eventuelt endre skattekortet for 2020. I skattetrekksmeldingen finner du hvilke opplysninger Skatteetaten har brukt for å beregne hvor mye skatt som skal trekkes av inntekten din neste år.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Det er en del situasjoner der du bør passe ekstra godt på at tallene stemmer:

  • Første året du er alders- eller uførepensjonist.
  • Første året du er i full jobb.
  • Hvis du har store endringer i lån – eller høye lån.
  • Hvis du har arvet større beløp (kan gi høyere renteinntekter/avkastning og formue).
  • Hvis du har store endringer i lønnsinntekt, kombinert med overtid eller bonus (prosenttrekket kan bli feil).
  • Jobbskifte – endringer i reiseavstand/pendlerstatus.

Les også: Kan jeg få ettårsregelen hensyntatt i skattekortet?

Les også: Jeg er ikke medlem av norsk trygd, men betaler likevel trygdeavgift over skattekortet og skattemeldingen. Hvordan unngår jeg dette?

Baksmell hvert år?

Dersom du er av dem som føler at du får baksmell hvert eneste år, bør du definitivt sjekke tallene nøye.

Ved fastsettelsen av hvilket tabellkort du skal bruke, tar skattemyndighetene utgangspunkt i de oppgitte fradragene dine, og ikke inntektens størrelse.

Det du bør gjøre er følgende: Når du får skattekortet ditt i desember, følger det med en oversikt over de inntektene og utgiftene skattekontoret tror du vil få det kommende året. Ta en titt på de summene.

Er inntekten som er ført opp for lav og/eller er utgiftene for høye i forhold til det som reelt? Be arbeidsgiver trekke deg litt ekstra hver måned, eller korriger summene og be om nytt skattekort fra skatteetaten. Alternativt kan du selv sette av den samme summen og spare opp penger.

Slik sjekker – og endrer du

– Du kan enkelt logge deg inn på skatteetaten.no og se skattetrekksmeldingen din. Der finner du grunnlaget for beregningen av skattetrekk.  Er det behov for det, er det enkelt å gjøre endringer, forteller divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten.

I løsningen er opplysningene inndelt i temaer som bank og lån, arbeid, trygd og pensjon.  Dersom du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattekortet ditt.  Du kan når som helst endre skattekortet ditt.

– Logg deg inn på skatteetaten.no og korriger tallene.  På bakgrunn av dine endringer produserer vi et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiveren din henter dette elektronisk fra Skatteetaten. Enkelt for deg, sier Marta Johanne Gjengedal.

Forventet lønnsinntekt neste år

Tidligere har Skatteetaten tatt utgangspunkt i siste skatteoppgjør til å estimere forventet lønn og pensjon i skattekortet for et nytt inntektsår. I fjor for første gang beregnet Skatteetaten forventet lønn og pensjon ut fra nyere opplysninger fra a-meldingen som arbeidsgiveren og/eller pensjonsutbetaler rapporterer hver måned. Dette er for å få mer riktig skattetrekk og redusere risiko for restskatt.

Du kan se hva arbeidsgiver eller pensjonsutbetaler har  rapportert om deg i a-meldingen i innsynstjenesten Mine inntekter og arbeidsforhold.

Frikort

Dersom inntekten din ikke overstiger 55 000 kroner i 2020, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort. Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå.  For å unngå restskatt er det lurt å å bestille skattekort dersom det er sannsynlig at du kommer til å tjene mer enn 55 000 kroner i 2020.