Sjekk disse: De beste appene for din privatøkonomi

Samlino.no
Av: Amalie Hatlevik

I dag kan du få en app for det aller meste – privatøkonomi er intet unntak. Mens noen apper gir deg mulighet til å spare penger på spesifikke varer, kan du med andre få god oversikt over dine sparemål, inntekter og utgifter.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få Skattebetalerforeningens nyhetsbrev levert på epost

Gode apper for din privatøkonomi gjør det mulig for deg å spare penger, og vi har alle ulike teknikker for det. Mens noen er avhengig av å ha et konkret budsjett og tydelige mål, kan det for andre bare være nødvendig å få ukeshandelen litt billigere.

Under gir vi deg en oversikt over hvilke apper som potensielt kan realisere sparemålene dine, eller bare gjøre det mulig å sette av litt ekstra penger hver måned. 

You Need A Budget: Få oversikt over din privatøkonomi

You Need A Budget (YNAB) er en app tilgjengelig både for Android og iPhone. Appen gir deg mulighet til å sette opp ditt eget personlige budsjett og viktigst av alt: følge det. Appen hjelper deg å planlegge kostnader og nedbetale gjeld med et mål om å fjerne dine økonomiske bekymringer.

Med 4 enkle regler gjør YNAB det mulig for deg å finne et system som faktisk fungerer. Appen baserer seg på å planlegge for hver krone og legge av til variable kostnader som for eksempel til jul eller bursdager. Du vil bli varslet dersom du bruker mer enn budsjettet i én kategori, og bedt om å trekke dette beløpet fra en annen kategori.

Til sist tar appen utgangspunkt i at du aldri bruker penger som er mindre enn 1 måned gamle. Kanskje kan du endelig se en ende på å leve fra lønning-til-lønning?

Budsjett på mobilen eller i Excel?

Monefy: Spar penger med full kontroll over utgiftene dine

Monefy er gratis og holder en ryddig og oversiktlig orden på utgiftene og inntektene dine gjennom en veldesignet applikasjon for Android. Alle som har prøvd ulike teknikker eller apper for å holde styr på utgiftene sine vet at det er lett å glemme å registrere en utgift, eller at det tar for mye tid.

Med Monefy registrerer du en utgift på få sekunder kun ved å trykke på kategorien det gjelder. Du vil få oversikt over hvor stor prosentandel av budsjettet ditt som har gått til hver enkelt kategori, og kan enkelt legge til inntekter.

Appen er foreløpig kun tilgjengelig i Google Play, men er du iPhone-bruker kan du prøve ut appen Spendee som har en noe liknende funksjon. Merk at Spendee er avhengig av at du registrerer en bruker for å få funksjonene til å fungere optimalt.

Ryddigere hverdag med kvitteringer på mobilen

Evernote: Tar vare på kvitteringene dine

Tar du vare på kvitteringer og er lei av rotet dette medfører? Evernote er en organiseringsapp som hjelper deg strukturere det du måtte ha behov for å ha bedre orden på. Her har du mulighet til å samle viktige papirer på et sted, samt mulighet til å søke tilbake i dokumenter – også håndskrevne.

Appen har også en svært nyttig funksjon: den tar vare på kvitteringene dine. Ta bilde av kvitteringen din og fest den til riktig dag og kontekst. Evernote fungerer også som en kalender som gir deg mulighet til å huske på regninger som må betales og avtaler som skal overholdes.

Mattilbud: Finn tilbud på dagligvarer

Mattilbud er en av Norges mest nedlastede apper som hjelper deg med å finne tilbud i norske dagligvarebutikker. Appen viser tilbud fra Rema 1000, Meny, Kiwi, Rimi, Joker, Spar, Coop-butikkene, Bunnpris, Matkroken, Europris, Narvesen og 7-Eleven.

Å velge ut dagligvarer basert på at de er på tilbud er én av strategiene du kan bruke for å redusere matbudsjettet, uten at det går utover matgleden. Dersom du har i tillegg et kredittkort med dagligvarerabatt liggende i lommeboken, kan du oppnå ytterlige fordeler gjennom rabatter eller en prosentandel av kjøpesummen tilbake etter endt handel.

Få dagligvarene billigere

Prisjakt: Sammenlign priser når du handler

Prisjakt er en app som gir deg oversikt over priser og tilbud når du er ute og handler. Den gir deg varsler når et produkt du er ute etter er til salgs for et beløp du er villig til å betale. Appen sammenligner derfor prisene på spesifikke produkter i ulike butikker.

Dersom du er i en sportsbutikk og ønsker å kjøpe deg et par Nike-sko, kan du enkelt sjekke appen for å se om skoene har en god pris, eller om du kan få et bedre tilbud et annet sted. Dersom du finner en bedre pris i en annen butikk kan du forsøke å gi beskjed om dette til butikken du er i. De fleste butikker ønsker å være konkurransedyktige på pris.

De smarteste forbrukerne bruker kredittkort