Samboerfellen

Stig Flesland

Å være gift er i mange tilfeller svært mye gunstigere enn å være samboer. Her skal du få et godt eksempel.

Vi har nevnt det før, men en god ting kan vel ikke sies for ofte: Det lønner seg å være gift. Noen ganger slår dette hardere ut enn i andre tilfeller. Et rått eksempel er hvordan dokumentavgiften påvirker økonomien til samboere som ønsker å gjøre grep.

Sett at du vil flytte sammen med den flotte mannen eller damen du har møtt, og kjøpe deg inn i boligen hans/hennes. Da må du ut med 2,5 prosent av «kjøpesummen» i dokumentavgift.

Dersom boligen er verdt to millioner kroner og du betaler en million for å kjøpe deg inn, må du ut med 25.000 kroner for å kjøpe deg inn.

Skulle det deretter skje at dere bryter opp fordi dere ikke passer sammen bør dere i det minste enten hatt samme folkeregistrerte adresse i to år eller ha/vente barn sammen, i hvert fall hvis det er et mål å slippe dokumentavgiften – enda en gang.

I vårt lille eksempel forutsetter vi at prisen er den samme, to millioner kroner, og dermed må hun eller han som flytter ut betale 25.000 kroner for dette. Til sammen vil den uheldige (eks-)samboeren måtte betale 50.000 kroner for gleden ved å bo sammen med feil person i relativt kort tid. Det er en ganske dyr lærepenge som kommer i tillegg til den som hun eller han ikke betaler for.

Hva så hvis dere er gift? Da slipper du dokumentavgiften når du kjøper deg inn i boligen til ektefellen. Og skulle ekteskapet ryke slipper den som flytter ut å betale dokumentavgift.

Stig Flesland