Når kommer skattekuttene?

Stig Flesland

Det er grunn til å tro at mange velgere kan bli skuffet det kommende året.

De borgerlige partiene vant en klar seier i valget. Og dermed taler mye for at vi har sett slutten på arveavgiften og at andre skatter og avgifter også kuttes eller fjernes.

Men til deg som tror det skjer over natten: Det er det ingen grunn til å tro.

Høyre har varslet at de vil fjerne arveavgiften over to år. Først skal satsene kuttes, og deretter skal avgiften fjernes. Det vil si at vi skriver 2015 før arveavgiften er borte. Vi håper en ny regjering heller øker fribeløpet kraftig enn å kutte satsene.

Formuesskatten er langt tyngre å fjerne – både fordi statens inntekter fra denne skatten er langt høyere enn inntektene fra arveavgiften og fordi frykten for å skape nullskattytere er stor. Dermed er det grunn til å tro at vi i første omgang «bare» ser en kraftig økning av bunnfradraget i formuesskatten.

Det er større grunn til å tro at et fradrag krympes neste år enn at arveavgiften eller formuesskatten fjernes fullstendig.

Fagforeningsfradraget har økt kraftig under rødgrønt styre. Da Bondevik 2-regjeringen gikk av i 2005 var dette fradraget 1.800 kroner. Nå er fradraget på 3.850 kroner – og tidligere i høst varslet LO og Ap at de var blitt enige om en ytterligere økning av dette fradraget.

Med Frp og Venstre i regjering – to partier som ikke akkurat er glade i fagforeninger – er nok viljen til å kutte dette fradraget (eller i hvert fall la det stå uendret) – stor.