Bodø-ordfører vil kutte kraftig i formuesskatten

Bodø kommune skal utrede muligheten for å endre formuesskatten. Ordføreren vil kutte i skatt på arbeidende kapital for å holde på innbyggerne.

Martin Huseby Jensen

Bodø-ordfører Odd Emil Ingebrigtsen vil kutte i formuesskatten. Foto: Hans Kristian Torbjørnsen/Høyre

– Vi må få utredet om det er mulig å ta ut den delen av formuesskatten, og hvis det er mulig, hva blir konsekvensene av å redusere den. Det er fullt mulig med et skattesystem som hjelper norsk eierskap, ikke straffer den. Dette er fullt mulig å få til, sier ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (Høyre) til VG.

Avisen skriver at et bystyreflertall bestående av Høyre, Frp, Venstre, SP, KrF, INP og MDG vedtok at Bodø kommune skal lage en utredning som skal se på en betydelig reduksjon i formuesskatten på arbeidende kapital.

Les også: Thon – Om de rike badet i penger, ville det vært lett å ha sympati for formuesskatten

Taper millioner

I NRK får Ingebrigtsen spørsmålet om ikke kommunen er avhengig av disse inntektene.

– Det er jo det vi ønsker å få utredet. Hvor stor påvirkning en slik reduksjon vil ha på kommuneøkonomien, sier ordføreren til NRK.

Så langt har kun én formuende rømt landet fra Bodø fordi skattepresset var blitt for tungt. For Bodø kommune innebærer det gir kommunen mellom én og to millioner kroner i tapte inntekter, i måneden. Dersom utredningen viser at kommunen kan kutte skatten, er målet å redusere kommunens andel 25 til 75 prosent.

Har tro på endringer

Formuesskatten er stadig til debatt. Særlig som følge av den store strømmen av formuende som har pakket sakene og forlatt landet. NHO-sjef Ole Erik Almlid forlangte i slutten av januar forpliktende svar fra partiene på Stortinget om hvor de stiller seg med tanke på formuesskattens fremtid. 

– Jeg tror flere partier enn noensinne vil lytte. Dette bør gjøre inntrykk på alle partier. Enten partiene vil eller ikke, vil dette bli en stor sak i valgkampen. Vil man at lokalsamfunn skal kunne ha private eiere å lene seg på? Vi  vil høre hva de borgerlige partiene svarer, men også Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det kan ikke ha gått dem hus forbi at så mange flytter ut, påpeker Almlid overfor Finansavisen.

Omtrent samtidig sa MDGs nestleder, Ingrid Liland, til Dagens Næringsliv at formuesskatten bør erstattes med andre skatter, fordi formuesskatten hindrer innovasjonen som må til for å gjennomføre det grønne skiftet.

– Utfordringen med formuesskatt i dag er at den ikke bare treffer de med høye formuer som er såkalt rike, den treffer veldig urettferdig små bedriftseiere og gründere som ikke tjener penger ennå. Vi er fortsatt for progressiv beskatning og vi må ha inntektsskatt og selskapsskatt, men vi må se på andre måter å håndtere konsentrasjon av rikdom, sier hun til DN.

Om dette spørsmålet er det ifølge E24 uenighet innad i MDG.

Les også: Formuesskatten, skatteflyktninger og fellesskapet

Bevegelse

Ei uke senere tror NHO-lederen at det er bevegelse blant politikerne.

– Nå er det blitt en mer reell debatt om eierbeskatningen. Det kommer nye stemmer inn. Jeg er derfor mer optimistisk til at man kan få gjort de nødvendige endringene nå. Formuesskatt på arbeidende kapital må bort, sier Ole Erik Almlid til Aftenposten/E24.