Jakten på kandidater til Sløseriprisen er i gang

Sløseriprisen er en korreks til offentlig pengebruk. Skattebetalerforeningen ønsker dine forslag til Sløseriprisen 2023.

Martin Huseby Jensen

Stortinget i 2015 og Forsvarsdepartementet i 2022 ville ikke ta i mot Sløseriprisen.

Hvert år deler Skattebetalerforeningen ut Sløseriprisen i samarbeid med Nettavisen. Prisen går til offentlige instanser hvor pengebruken ikke viser respekt for skattebetalernes penger.

Sløseriprisen er blitt delt ut siden 2015, med unntak av korona-årene 2020 og 2021.

Les også: Sløseriprisen: – Vi ser på dette som en kritikk som er litt vanskelig å ta imot

Sløseriprisen til helikopterkjøp

Prisen for 2022 gikk til Forsvarsdepartementet etter at departementet hevet kontrakten på NH90-helikopterne. Da hadde den norske stat brukt 8 milliarder kroner på å kjøpe helikoptre som knapt har vært i luften. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var da rette mottaker av prisen, selv om han ikke var med på å stemme for kjøpet av NH90. Gramstad takket høflig nei til å ta imot prisen.

– Jeg begynte i denne jobben i april og kansellerte dette kjøpet i juni. Handlekraft for å forhindre ytterligere pengebruk på dette var viktig, kommenterte forsvarsministeren til Nettavisen tidligere i år.

Skattebetalerforeningens administrerende direktør, Karine Ugland Virik, konstaterte da at historien gjentar seg ved at politiske myndigheter ikke vil møte for å ta i mot prisen.

– Det er skuffende, men langt fra overraskende at Gram ønsker å følge i Stortingets fotspor gjennom ikke å ta imot prisen. Og det er tankevekkende at øverste politiske myndigheter ikke vil dette, mens foretakene som også har mottatt prisen faktisk møter oss.

Les også: Den vanskelige prisen

Ditt forslag til Sløseriprisen

Nå ønsker vi ditt forslag til verdige mottagere av prisen. Blant kandidatene som allerede er funnet veien på listen er: Blixtunnelen (Follobanen), Stortingets pengebruk, digitaliseringen av helsetjenestene, regjeringens havvind-prosjekt og en del tydelig sløseri i forskjellige offentlige instanser når de møtes.

Og så er det ikke sikkert at vi får med oss alt som skjer i vårt langstrakte land. Det kan være mer lokale og kuriøse saker vi ikke kjenner til, men som også kan være gode kandidater til Sløseriprisen.

Send oss ditt forslag på epost her, og merk eposten med Kandidat til Sløseriprisen 2023.