Vil ikke heve skattene

Regjeringen ønsker ikke å øke skattene i neste års budsjett, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Budsjettpartner SV mener derimot noe annet.

Martin Huseby Jensen

Støre-regjeringen kan få Sløseriprisen for regjeringskvartalet og oppløsningen av Viken. Foto: Arbeiderpartiet

– Vi har varslet en grunnrenteskatt for havbruk, og det kommer. Så har vi alltid en ambisjon om å få et mer rettferdig og omfordelende skattesystem. Men i vårt arbeid ligger det ikke planer om generelt økte skatter i Norge i den situasjonen vi er nå, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG mandag.

Regjeringen holder i disse dager budsjettkonferanse på Klækken hotell ved Hønefoss. 

Statsministeren får spørsmål fra VG om han på vegne av regjeringen kan love at det ikke kommer ytterligere skatteøkninger. 

– Nye store skatteøkninger ligger ikke i vårt opplegg. Vi kommer med et opplegg for grunnrenteskatt. Vi har alltid justeringer for å sikre bedre fordeling, men det samlede skattetrykket skal ikke opp, forsikrer Støre overfor VG.

Les også: – Ingen arveskatt i denne perioden

Åpner døra

I Politisk Kvarter på NRK opprettholdt finansminister Trygve Slagsvold Vedum budskapet om at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke ønsker å øke skattene for neste budsjettperiode. Samtidig ville programleder vite om det kunne endre seg når det skal forhandles om budsjettet. 

– Vi i Sp og Ap må svare for våre partier og for regjeringen. Stortinget må gjøre sine diskusjoner. Vi må si hva vi mener er rett. Vi mener det er feil at skatten på vanlige personer skal gå opp, vi mener den heller bør reduseres. Vi mener det er viktig at selskapskatten holdes stabil på 22 prosent, forklarte Vedum i NRK. 

I forhandlingene om budsjettet møter regjeringen SV til forhandlinger om budsjettet. 

– Jeg kan ikke svare på vegne av SV. Jeg aldri skjønt at noen mener det er et mål i høyere skatter i seg selv. 

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener på sin side at det er behov for høyere skatter. 

– Jeg vil si at det ikke er klokt å låse seg til et skattenivå. Nettopp fordi vi står overfor stor usikkerhet. Og fordi vi ser at det er store finansieringsbehov på velferden vår, som ved sykehusene. Vi står over et tiår hvor vi får mindre til å finansiere velferden, med mindre vi øker skattene til de aller rikeste i Norge. Det bør vi ikke låse oss vekk fra. Men det opplever jeg ikke at Vedum her gjør, men holder døren åpen for det.