Forsvarsministeren vil ikke ta imot Sløseriprisen

På linje med Stortinget da den aller første Sløseriprisen ble delt ut. 

Martin Huseby Jensen

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram takket nei til møte med Skattebetalerforeningen. Her fra besøkt Hæren på Rena i oktober i fjor.
Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

På årets andre dag forelå resultatet. Nettavisens lesere hadde stemt frem Forsvarsdepartementet og NH90-helikoptrene som vinnerne av Sløseriprisen. 

Skattebetalerforeningen har ønsket å dele ut Sløseriprisen til rette ansvarlige. I dette tilfellet er det forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) som er rette mottaker. Gram var riktignok ikke en av politikerne som stemte for kjøpet, men som øverste leder i Forsvarsdepartementet er han ansvarlig for pengebruken i Forsvaret. 

Les også: Mener Norge trenger prioriteringsdebatt om offentlig pengebruk

Takket høflig nei

Skattebetalerforeningen stilet en forespørsel om å møte Gram for å overrekke prisen, og for å stille et par spørsmål knyttet til offentlig pengebruk. Vi gjorde oppmerksom på at vår samarbeidspartner Nettavisen etter alle solemerker ville være med for å dekke begivenheten. 

I forrige uke kom svaret fra kommunikasjonsenheten i departementet: «Vi takker nei til dette møtet.» med et ønske om en fin dag. Skattebetalerforeningen ønsket å høre mer om hvilken begrunnelse departementet la til grunn for ikke å møte oss. Til svar fikk vi et svar som lignet det første «Statsråden takker høflig nei til dette.»

Sløseriprisen ble etablert for å rette fokus på offentlig sløsing. 

– Det handler om respekt for skattebetalernes penger. Skal vi ha høy tillit til skattesystemet vårt, må de som disponerer offentlige midler vise å ta ansvar. Forsvarsministeren kunne gjort dette gjennom å ta imot prisen og diskutert hvordan hans departement tar grep om pengebruken. Det handler om bevisstgjøring, sier administrerende direktør Karine Ugland Virik og legger til:

– Vi er nå inne i en økonomi hvor norske skattebetalere er nødt til å tenke seg godt om hvordan de bruker pengene sine. Da trenger de også å høre fra de som sitter på den offentlige pengesekken at også de passer på ikke å sløse. 

Les også: Når offentlig pengebruk får piggene ut

Viktig handlekraft

Til Nettavisen slår forsvarsministeren tilbake mot kritikken:

– Jeg begynte i denne jobben i april og kansellerte dette kjøpet i juni. Handlekraft for å forhindre ytterligere pengebruk på dette var viktig, kommenterer forsvarsministeren til Nettavisen

Foreningens direktør opplever at historien gjentar seg ved at politiske myndigheter ikke vil møte for å ta i mot prisen.

– Det er skuffende, men langt fra overraskende at Gram ønsker å følge i Stortingets fotspor gjennom ikke å ta imot prisen. Og det er tankevekkende at øverste politiske myndigheter ikke vil dette, mens foretakene som også har mottatt prisen faktisk møter oss.

Les også: Den vanskelige prisen

(Artikkelen fortsetter under)

Deler av Sløseripris-juryen. Fra venstre: Gunnar Stavrum, Karine Ugland Virik og rådgiver Andreas C. Halse fra tankesmien Agenda. Foto: Martin Huseby Jensen

Brukte 8 milliarder

For 21 år siden bestilte den norske stat de franskproduserte helikoptrene som på dette stadiet bare var uprøvde prototyper. Etter å ha brukt 8 milliarder kroner på helikoptrene valgte regjeringen i 2022 å oppheve kontrakten. Problemet er at helikoptrene ikke flyr.

– På tross av alle advarsler og røde flagg har ingen evnet å skjære gjennom å si at nok er nok – før nå – et par tiår senere. Dette er dessverre noe som går igjen i flere saker i Sløseriprisen. Den manglende evnen til å kutte i prosjekter som går i feil retning. Ansvar pulveriseres, spesielt i prosjekter som har lang tidshorisont, sa forbrukerøkonom og jurymedlem Hallgeir Kvadsheim til Nettavisen i forbindelse med nominasjonen.

Kandidatene til Sløseriprisen 2022 var Fornebubanen,rehabiliteringen av Nationaltheatret, vannforsyningen i Oslo, sammenslåingen og oppløsningen av Viken og NH90-helikoptrene.