Epostsvindel: Ikke gå på limpinnen

Stig Flesland

I tiden rundt skattemeldingen og skatteoppgjøret kommer det vanligvis mange svindelforsøk som eposter i innboksen til nordmenn. Svindlere prøver hvert år å lure nordmenn ved å utgi seg for å være Skatteetaten.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Hvert år rundt tiden for skattemeldingen kommer det nye varianter av falske e-poster. I år har en av de nye triksene vært at det handler om ubetalt eiendomsskatt.

Sender ikke lenker

— Vi sender ikke lenker i e-post eller sms, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Du mottar en e-post fra Skatteetaten når skattemeldingen er klar, og eiendomsskatten er det kommunene som administrerer, sier direktør for sikkerhetsstaben i Skatteetaten, Ragna Fossen.

Svindlere sender ut disse epostene for å lure mottakere til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri. Og til tross for advarsler: Mange blir lurt.

— Det er et økende omfang på phishingforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker, sier sikkerhetsdirektøren.

Gode tips

Skatteetaten har utarbeidet tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:

  1. Se nøye på e-poster og sms-er du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten/sms’en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  2. Sammenlign avsender adressen med tidligere ekte e-poster/sms’er. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil.
  3. De kriminelle blir stadig flinkere til å herme. Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post/sms blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  4. Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  5. Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  6. Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsenderen.