Vil kutte i formuesskatten – Riktig, mener Skattebetalerforeningen

Venstre vil fjerne formuesskatt på arbeidende kapital. Sveinung Rotevatn er mer bekymret for at flere flytter ut enn mulige nullskattytere.

Martin Huseby Jensen

Venstres Sveinung Rotevatn er mer bekymret for skatteflyktningene enn om å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital skaper nullskattytere. Foto: Liv Aarberg/Venstre

Venstre viser nye takter og vil nå fjerne formuesskatten på arbeidene kapital, skriver Aftenposten.

– Jo, vi kunne gått til valg på å senke formuesskatten litt, for eksempel til 2021-nivå. Men jeg tror ikke at det vil være nok for å bygge tillit til norsk politikk og skattesystemet fra de mange som nå er redd for å investere i Norge. Vi må ta et tøffere grep, sier nestleder Sveinung Rotevatn i Venstre til Aftenposten.

Formuesskatt på eiendom

Venstre har programfestet at de ønsker å beholde en moderat formuesskatt for å unngå nullskattytere, men i et nytt utkast til partiprogrammet går partiet for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital over en fireårsperiode. Rotevatn mener at dette uansett ikke vil skape nullskattytere siden partiet ønsker å beholde formuesskatten  på bankinnskudd, bolig, bil og andre eiendeler.

– Jeg er ikke bekymret for nullskattytere med dette her. Det jeg er bekymret for, er alle de menneskene som har forlatt Norge, og som i dag ikke betaler skatt i Norge.

Les også: Bodø-ordfører vil kutte i formuesskatten

Støtter endring i formuesskatten

Administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen synes det er positivt at Venstre nå ser ut til å ta et slikt grep.

– Dette er riktig vei å gå. Skattebetalerforeningen er på ingen måte tilhengere av en ordning som medfører at vi får nullskattytere, men vi mener det er grunn til å se på formuesskatten og dens uheldige konsekvenser. Som for eksempel utflytting av formuende skattebetalere. Når en skattebetaler som Kjell Inge Røkke flytter ut av Asker og Norge medfører det at ordinære lønnsmottakere må kompensere for bortfallet av inntektskilde. Å øke kostnadene for vanlige folk er vel ikke noe noen politikere ønsker, sier Virik.

Rundt 20 av de 30,4 milliardene staten årlig henter inn gjennom formuesskatten er skatt på arbeidende kapital.