Mener regjeringen går på «skattedop»

Venstres Alfred Bjørlo lover å få fjernet den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften.

Martin Huseby Jensen

Stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo fra Venstre mener Støre-regjeringen har gjort seg avhengig av «skattedop». Foto: Helle Frogner

Støre-regjeringen vil avvikle den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften de innførte for et år siden. Det gjorde finansminister Trygve Slagsvold Vedum klart da forslag til neste års budsjett ble presentert. Denne fikk innslagspunkt på 750.000 kroner og møtte i etterkant massiv motbør.

I forslaget for 2024-budsjettet er innslagspunktet hevet til 850.000 kroner. Ifølge Vedum vil det redusere skattebyrden med 1,8 milliarder kroner. Ifølge Dagens Næringsliv viser tall fra Finansdepartementet at staten snarere vil hente omtrent 2 milliarder kroner flere i 2024 enn i 2023.

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) sier til avisen at finansministerens evne til å øke skattebyrden for næringslivet fremstår som umettelig.

– Regjeringen er blitt avhengig av «skattedop» fra norsk næringsliv. I stedet for å trappe dosen skattedop ned i 2024, slik han på tro og ære har lovet, trapper Vedum nå skattedosen opp, sier Bjørlo til DN.

Bjørlo garanterer at avgiften vil bli fjernet om det blir borgerlig valgseier om to år. Dersom avgiften ennå eksisterer.

Statssekretær Lars Vangen (Sp) i finansdepartementet sier til avisen at de anslå at den ekstra arbeidsgiveravgiften ikke har betydelig virkning i dagens arbeidsmarked.