Gode nyheter om eiendomsskatt i Oslo

Oslo kommunes nye byråd vil fjerne eiendomsskatten. Det mener Skattebetalerforeningen at er et fornuftig grep.

Martin Huseby Jensen

Oslos nye byrådsleder Eirik Lae Solberg vil avskaffe eiendomsskatten. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

 

Skattebetalerforeningen mener det nye borgerlige byrådet i Oslo kommune tar et riktig og godt grep når de i dag kunngjør at de vil avskaffe eiendomsskatten i kommunen. 

– Byrådet tar nå et grep vi håper flere andre kommuner vil følge med på, og så finne måter å følge etter, sier administrerende direktør Karine Ugland Virik og legger til: – Kommunene har et ansvar for å opprettholde tjenester for skattebetalerne, uavhengig av eiendomsskatten. 

– Vi ser fram til at det nye byrådet i Oslo fjerner eiendomsskatten. Skattebetalerforeningen har det siste året sett på kommuner uten eiendomsskatt, men som likevel klarer å levere gode tjenester til sine innbyggere. 

Det finnes også forskjellige variasjoner av eiendomsskatten som påvirker skattebetalernes lommebok.

I denne reportasjen finner du noen eksempler på disse. 

Ville ikke innføre eiendomsskatt

Skattebetalerforeningen har fulgt utviklingen hvor stadig flere kommuner har innført eiendomsskatt. Ikke bare for næringseiendom, men også for bolig og for fritidsboliger. Nesten 82 prosent eier sitt eget hjem, dette er villet politikk og hvor boligen har vært skattefavorisert. Andelen som eier egen bolig er langt større enn i andre land. 

– Lav skatt på bolig bidrar til at vi velger å eie boligene våre. Eiendomsskatten rammer skjevt fordi den ikke tar høyde for belåningsgraden på boligen. Eiendomsskatten er den samme om boligen er gjeldfri eller om den er belånt til pipa, sier Virik. 

I sommer intervjuet Skattebetaleren avtroppende ordfører Anders Østensen (Ap) i Gjerdrum. Østensen var tydelig på at eiendomsskatt ikke er noe de ønsker, selv om kommunen har stram økonomi.

– Jeg er ikke for skatter som ikke er nødvendige. Jeg er ikke tilhenger av å dytte ukritiske inntekter som innbyggerne skal bidra med inn i et driftsregnskap, sa Østensen. 

Her kan du lese hele reportasjen

I Oslo utgjør inntektene fra eiendomsskatt 1.670 millioner kroner i 2021, eller omtrent 2 prosent av driftsregnskapet.

Eiendomsskatt betyr ikke gode tjenester

Det er verdt å merke at innføring av eiendomsskatt ikke nødvendigvis fører til bedre tjenester i kommunen. Rådgiver Bjørn A. Brox i Kaupang Agenda forklarer at de i sine undersøkelser av drift, effektivitet, finanser og kvalitet på tjenester i norske kommuner ikke finner noen sammenheng.

– Eiendomsskatt er enklest, men vi ser ingen sammenheng mellom inntekt og kvalitet på tjenestene. Disse kommunene viser at man kan klare seg uten eiendomsskatten og likevel få til gode tjenester, forklarer han i den ovennevnte artikkelen.

Det finnes også eksempler på kommuner som har store inntekter fra eiendomsskatt, men likevel ikke har orden på finansene.

Flertallet av norske kommuner har en eller annen form eiendomsskatt. 322 kommuner har i skrivende stund eiendomsskatt. 229 av disse igjen har eiendomsskatt over hele kommunen, altså også for bolig. Dermed er det bare 34 kommuner som ikke har eiendomsskatt. Med Oslo blir det én til. Men slaget mot skatten står flere steder.

Se stor oversikt over kommuner med eiendomsskatt.

I Larvik skal Høyre styre sammen med Frp og Krf. De tre partiene har gjort det klart at eiendomsskatten vil bli fjernet i løpet av april 2024. Ett år etter at den ble innført.

– Det er vår soleklare førsteprioritet, slår ordfører Birgitte Gulla Løken fast i Østlands-Posten.