Vedum lover at det ikke kommer store skatteoverraskelser

Samtidig advarer NHO-sjefen mot nettopp dette.

Martin Huseby Jensen

Trygve Slagsvold Vedum på vei til Stortinget for å presentere regjeringens forslag til statsbudsjett 2023. Foto: Martin Huseby Jensen

– Det blir ingen store endringer i skattesystemet neste år, som i fjor, sa finansministeren fra scenen under det såkalte «augustforedrag» i Bergen, skriver E24.

Da statsbudsjettet ble presentert i fjor var det mange som fikk seg en overraskelse. Formuesskatten økte, utbytteskatten økte med effekt fra samme dag og et midlertidig nytt på arbeidsgiveravgiften ble innført for dem med inntekt over 750.000 kroner. Da hadde regjeringen noen dager før varslet grunnrenteskatt innført på havbruk.

Les også: Kommer arveavgiften tilbake?

Krever lavere skattetrykk

– Jeg mener grepene vi gjorde i fjor, var helt nødvendige og riktige, men det kommer ikke store, nye skattegrep nå. Men jeg mener det var riktig det vi gjorde på grunnrenteskatt, skriver NRK.

Gjennom det siste året har vi sett et stort antall formuende som har flyttet ut av landet som følge av skattetrykket. NHO-direktør Ole Erik Almlid advarer regjeringen mot å komme med nye skattekrumspring. Han er ikke helt sikker på om Vedum holder ord.

– Det er først når vi ser det endelige statsbudsjettet at vi får avklaringen vi trenger. Skattetrykket må ned, og som et minstekrav forventer vi at det i hvert fall ikke øker, sier han til E24.

Les også: Landets best styrte kommune klarer seg uten eiendomsskatt

Tar Norge av kartet

Dagens Næringsliv forteller det finske investeringsselskapet Taaleri som tar Norge av kartet på grunn av høy politisk risiko som følge av de store skatteendringene. Almlid i NHO er langt på vei enig.

– Det ene er at skattebelastningen er så stor og større enn før. Uansett overskudd eller underskudd. Skattleggingen er basert på verdier som ikke er cash. Ikke alle selskaper har mulighet til å betale skatten uten å låne penger i banken eller ta ut utbytte, sier NHO-sjefen.