Snart er det skattemeldingsfrist

Har du ennå ikke åpnet skattemeldingen? Det bør du gjøre snart.

Martin Huseby Jensen

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. foto Hans Kristian Thorbjørnsen

Om kort tid er det frist for å levere inn skattemeldingen, men du har ennå noen dager på deg. Vanligvis er innleveringsfristen 30. april, men i år lander dagen på en søndag og siden dagen etter er en rød dag, er fristen første virkedag – altså tirsdag 2. mai.

I alt har Skatteetaten sendt ut rundt 5 millioner skattemeldinger. Halvannen uke før innleveringsfristen har så mange som 1,4 millioner skattebetalere ikke åpnet skattemeldingen. Det mener Skattebetalerforeningen er bekymringsverdig, fordi vi som skattebetalere har et ansvar å påse at all informasjon er korrekt. Det kan tross alt være penger å spare ved å gå gjennom de forskjellige postene.

TIPS: Slik løser du krypto i skattemeldingen

Føre inn krypto selv

Skattemeldingen fremstår som ferdig utfylt, men det er den ikke. Det kan være at den mangler informasjon, for eksempel om du har fradrag som ikke er med. Kanskje er du samboer med felles barn og eier bolig sammen med din partner, og ikke alt er riktig fordelt i skattemeldingen. 

For mange kan det å åpne skattemeldingen være vanskelig fordi man frykter restskatt. Ved å kontrollere at alle fradragene er med på skattemeldingen, kan restskatten reduseres enten delvis eller fullstendig. Skattebetalerforeningen har hjulpet flere skattebetalere med å gjøre nettopp dette. 

– Har du solgt kryptovaluta med tap i løpet av fjoråret, så er det fradragsberettiget informasjon skattebetaler selv må fylle ut, altså kan du gå glipp av fradrag om du ikke fyller ut denne informasjonen, sier fagsjef Rolf Lothe. 

Trenger du utsettelse?

Selv om skattemeldingen er blitt langt enklere for ordinære skattebetalere over de siste tyve årene, kan skatt være komplisert for flere. Er du ennå i tvil om at alt av informasjon er riktig og tatt med, kan det være en fordel å be om utsettelse på innleveringen av skattemeldingen.

– Straks fristen går ut tirsdag, begynner kontrollen av opplysningene og jakten på feil eller mangler i skattemeldingen. Dersom tiden ikke har strukket til, så anbefaler vi i Skattebetalerforeningen deg om å søke om utsettelse, sier Lothe. 

Alle som ber om utsettelse innen utgangen av tirsdag, får mer eller mindre automatisk utsettelse i 30 dager.

– Det er tross alt bedre å be om utsettelse enn å levere en skattemelding som ikke er godt nok sjekket, legger fagsjef Lothe til.

Som skattebetalere kan vi endre på skattemeldingen tre år tilbake.Tirsdag 2. mai er derfor  siste frist for å gjøre endringer på skattemeldingen fra 2019. Etter dette er det bare klager til Skatteetaten som gjør at skattemeldingene endres.