– Det er skattebetalernes penger dette handler om

Politikerne bør være åpne om skattekravene. Det er skattebetalernes penger det handler om.

Martin Huseby Jensen

Foto: Colourbox

– Det er flott av flere politikere har tatt ansvar gjennom å tre fram i lyset og fortelle hva som er skjedd, og hvordan de skal løse problemet, sier administrerende direktør Karine Ugland Virik.

Siden i fjor høst har norske skattebetalere sett den ene nyhetssaken etter den andre om stortingsrepresentantene og pendlerboliger. Mens Stortingets administrasjon har ment av representantene ikke er skyldig skatt, noe som er støtte i rapport fra advokatfirmaet Grette, har Skatteetaten ment noe annet. 

Les også: Pendlerregler: – Til nå har det skura og gått på et vis. Men nå er det behov for å rydde!

Denne uken sendte etaten skattekrav til rundt 40 politikere. Mange av disse ønsker ikke å stå frem om hvem de er eller hvor stort kravet er. Noen har derimot stått fram, blant andre stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, tidligere statsråd Torbjørn Røe Isaksen, kulturminister Anette Trettebergstuen og justisminister Emilie Mehl Enger. 

Sistnevnte har fortalt i mediene at hun har fått et krav på 50.000 kroner. Til VG sier hun at åpenhet gir tillit. 

– Vi støtter justisministeren i dette. Det er skattebetalernes penger dette handler om, da er det viktig med åpenhet. Det innbyr til økt tillit både til pengebruken og representantene på Stortinget, sier Virik. 

Les også: Stortingets pendlerbolig-regler må endres

Rapporten fra Skatteetaten er på 125 sider. Her går etaten gjennom hvordan man er kommet fram til de rundt 40 skattekravene. 

– Fagavdelingen i Skattebetalerforeningen har gitt tilbakemelding om at dette er en god og omfattende rapport, selv om de kanskje ikke er enig i alle konklusjonene, sier Virik.

Skattebetalerforeningen mener det bra at jobben endelig er gjort. Samtidig burde etaten og Stortingets administrasjon sammen gjort jobben for lengst. 

 – Skattebetalerforeningen er opptatt av den enkelte skattebetalers rettssikkerhet og personvern, samtidig handler dette om midler hentet inn over skatteseddelen, da er åpenhet viktig.