Åpner for utradisjonell julebordløsning

Stig Flesland

Foto: Colourbox

 

Julebord er vanligvis skattefrie for arbeidstaker. Og i år kan det være duket for mer utradisjonelle julebordløsninger  – med finansministerens velsignelse. 

Les hele spørsmålet/svaret

Frp-representanten Roy Steffensen har stilt spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) om hvorvidt arbeidsgiver i år kan gi de ansatte gavekort på restaurant, i stedet for å arrangere tradisjonelt julebord.

– Da får de ansatte gleden av en julemiddag betalt av arbeidsgiver, samtidig som restaurantnæringen får tiltrengt aktivitet. Julebord er definert som velferdstiltak unntatt skatteplikt, mens det er usikkert om en slik erstatning som koronatiltak vil være definert som det, skriver Steffensen i spørsmålet.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Forståelse

Sanner åpner, i hvert fall delvis, for en slik løsning. I det skriftlige svaret fra Sanner til Steffensen skriver finansministeren at han har forståelse for at det blir annerledes julebord for mange i år. Om det blir julebord i det hele tatt.

– Koronapandemien og de smittevernstiltakene som er innført, innebærer imidlertid at mange virksomheter ikke har samme mulighet til å arrangere tradisjonelle julebord mv. i år. Jeg har derfor forståelse for at arbeidsgivere ønsker å tilrettelegge for gjennomføring av tradisjonelle velferdstiltak som julebord, nettopp for å styrke trivselen og tilknytningen til arbeidsplassen i en utfordrende tid.

Samtidig påpeker han at vilkårene for fellesarrangement må tolkes i lys av situasjonen  som kommer i kjølvannet av pandemien og de smittevernbegrensninger koronasituasjonen setter for samlinger.

Medlem og trenger bistand? Kontakt oss!

Vil du bli medlem? Se hva du får som medlem hos oss!

Små grupper

Det kan derfor ikke kreves at alle ansatte i en virksomhet deltar på et felles julearrangement. I så fall ville det ikke være mulig for mange virksomheter å gjennomføre et slikt tiltak.

– Det er derfor ikke noe i veien for at de ansatte går ut og spiser julemiddag i mindre grupper, skriver Sanner, og legger til:

– Dette vil gjelde uavhengig av om arbeidsgiver dekker middagen i form av gavekort eller ved refusjon av utgifter. Vilkåret om at velferdstiltaket må være rimelig for at dette skal være skattefritt, vil gjelde som ellers.

Han påpeker at dette må skje innenfor helsemyndighetenes retningslinjer for avstand og antall personer som kan samles.