Tips: Bolig i Spania – på selvangivelsen?

Stig Flesland

Du har kjøpt leilighet i Spania som du delvis leier ut og delvis bruker selv. Hva skal oppgis i selvangivelsen?

Få vårt gratis epost-nyhetsbrev levert rett til din innboks

Fast eiendom i utlandet skal medtas som formue i Norge. Det samme gjelder utleieinntekter etter norske regler (ved kombinert utleie/egen bruk vil det si 85 % av de inntektene som overstiger 10.000 kroner).

Dette utgangspunktet kan være begrenset av en skatteavtale mellom Norge og det aktuelle land. Når det gjelder Spania, er det ingen slik begrensning i skatteavtalen.

For formuesfastsettelsen er det ligningsverdien som er avgjørende. Det må derfor fastsettes en norsk ligningsverdi uavhengig av hvordan eiendommen er verdsatt i Spania.

Les også: Her finner du flere nyheter og tips

 

Den norske ligningsverdien må fastsettes etter norske regler, og skal ikke overstige 30 prosent av virkelig verdi. Gi opplysninger om eiendommen i selvangivelsen (kjøpesum, virkelig verdi, type eiendom, areal, mv.), så vil skattekontoret fastsette en ligningverdi. Du kan gjerne foreslå en ligningsverdi selv, da gjerne til omtrent 20-25 prosent av virkelig verdi.

Har du betalt inntektsskatt på utleieinntektene i Spania, kommer slik skatt til fradrag i norsk skatt på samme inntekt. Dette må det fremsettes krav om, dvs du må kreve såkalt kreditfradrag i skjema RF-1147 som vedlegges selvangivelsen. Betalt skatt i utlandet må dokumenteres.

Har du spørsmål om skatt eller avgift? Bruk medlemsfordelen din i Skattebetalerforeningen og spør oss om hjelp!