Slik kan du sjekke skatten nå

Stig Flesland

Selvangivelsen din kommer først 24. mars, men du kan selv regne ut hvor mye du får igjen – eller hvor stor baksmellen blir.

Få vårt gratis epost-nyhetsbrev levert rett til din innboks

Innen utgangen av januar skal du ha fått alle oppgaver du trenger for å sjekke selvangivelsen – og for eventuelt å finne ut hva du får igjen eller må betale inn av restskatt i år.

Du trenger nemlig ikke å vente til mars for å finne ut hvor mye skattemyndighetene skylder deg – eller omvendt. Med alle oppgavene liggende foran deg er det en relativt enkel sak å sjekke hvordan fasiten blir.

Papir eller elektronisk?

Mange oppgaver har du nok fått i posten, på vanlig måte. Men en god del av de oppgavene du skal ha kan også ha kommet elektronisk.

For eksempel sender Lånekassen ut elektroniske årsoppgaver, og mange banker gjør også det. I så fall finner du dette når du logger deg inn de respektive stedene.

Det er også viktig å være oppmerksom på at dersom du finner feil er det en stor fordel å rette dette tidlig. Det er nemlig mye lettere å få gjort det før selvangivelsen kommer.

For å si det enkelt: Skatteetaten stoler mer på den som har utarbeidet oppgaven enn på deg som mener den er feil – hvis du ikke har korrigert den nå i januar og/eller februar.

Bruk egen kalkulator

Når du har kontroll over alle oppgavene du har mottatt, og du har sjekket at de stemmer, kan du for eksempel benytte deg av Skatteetatens program for skatteberegning.

Her vil du finne ut hvor mye skatt du skulle ha betalt i fjor, og det du trenger å gjøre for å finne ut om det blir et hyggelig skatteoppgjør for deg eller ei er å sjekke den summen opp mot det du har betalt i skatt (se lønns- og trekkoppgaver).