Enkeltpersonsforetak

Samordning av personinntekt deltakerfastsatt selskap og enkeltpersonforetak

Etter delingsmodellen var det mulig å samkjøre positiv eller negativ personinntekt selv om noe kom fra DLS (deltakerfastsatt selskap, dvs ANS mv.) og noe fra ENK (enkeltpersonforetak). Siden det nå kun er ENK som beregner personinntekt er vel ikke dette mulig lenger?

Vis svaret

Selvstendig næringsdrivende og pendling

Jeg er selvstendig næringsdrivende. Min arbeidsplass er 30 mil unna hjemmet. Jeg leier leilighet på arbeidsstedet og kjører bil mellom boligen min og denne leiligheten. Kan jeg føre disse utgiftene i næringsoppgaven? Jeg er gift, og min kone bor hele tiden i vår bolig på hjemstedet.

Vis svaret

Fradrag for trygdeforsikring?

Jeg driver et enkeltpersonforetak. For å kunne ha rimelig full dekning ved sykdom har jeg gjennom Folketrygden tegnet en forsikring for tilleggstrygd. Er denne premien fradragsberettiget i mitt enkeltpersonforetak?

Vis svaret

Lønn til ektefelle

Kan jeg kreve fradrag for lønnsutbetalinger til min kone som jobber i mitt enkeltpersonforetak?

Vis svaret

Kunstnere og lønn

Jeg driver som utøvende billedkunster. Noen oppdrag blir lønnsinnberettet på meg og andre har gått inn i min næringsvirksomhet. Nå vil ikke skattekontoret godkjenne underskuddet i næring lenger. Hva gjør jeg?

Vis svaret

Kunstnere og fordeling av skatt over tre år

Hvem regnes under kunstnere? Jeg er illustratør og designer og er i nøyaktig samme situasjon. Jeg er registrert som selvstendig næringsdrivende. Faller jeg da utenom? Jeg har kunstutdannelse, er ikke medlem i NBK, men i Grafill (foreningen for designere og illustratører) og regner meg selv som kunstner, med meget varierende inntekt.

Vis svaret

Inntekt fra utleievirksomhet i skattemeldingen

Jeg leier ut en del leiligheter, og har fylt ut næringsoppgave og skjema for beregning av personinntekt. Hva skal jeg føre inn i skattemeldingen?

Vis svaret

Fradrag for fremtidige kostnader?

Jeg har et enkeltpersonforetak. Kan jeg få fradrag for avsetninger til senere års lønnsutbetalinger og andre utgifter?

Vis svaret