Sløseriprisen: Kandidatene er klare

I alt fire kandidater til Sløseriprisen er nå presentert. Snart kan Nettavisens lesere stemme over hvilken kandidat som skal vinne.

Martin Huseby Jensen

Støre-regjeringen kan få Sløseriprisen for regjeringskvartalet og oppløsningen av Viken. Foto: Arbeiderpartiet

Kandidatene til årets Sløseripris er klare, og er nå presentert for Nettavisens lesere.

Sløseriprisen kandidat 1: Regjeringskvartalet

2 milliarder kroner i budsjettsprekk og ennå står ikke byggene klare. Hvor dyrt regjeringskvartalet ender opp med å bli, er ennå uvisst.

– Regjeringskvartalet er uansvarlig bruk av fellesskapets penger. Det er historien om et prosjekt som sporet av helt fra start, og der ingen ansvarlige har tatt ansvar, sier jurymedlem og sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Les mer om kandidaten her.

Sløseriprisen kandidat 2: Helse Midt-Norges nye datasystem

Helse Midt-Norge har brukt over 4 milliarder kroner på nytt datasystem. Systemet skulle gjøre gi bedre samhandling, men det har det så langt ikke gjort. Legemiddelhåndtering inneholder feil og det er usikkerhetsmoment rundt plattformen.

– Her har man fått et investeringsanslag som skal ha en innsparingseffekt. Men så viser det seg at innsparingseffekten ikke har vært det, det har kostet mye mer, og man må bruke mer IT-ressurser enn planlagt. Det er vanskelig å ettergå effekten. Det som er alvorlig, er at det kan ha påvirket pasientsikkerheten og at Helsetilsynet har kommet med krass kritikk, sier sier jurymedlem og rådgiver i Civita, Mats Kirkebirkeland.

Sløseriprisen kandidat 3: Oppløsningen av Viken

Det er ikke første året juryen har diskutert denne kandidaten. At sammenslåingen av Akershus, Buskerud og Østfold ikke var godt forankret er nå en ting, en annen er å bruke skattebetalernes penger til oppløsning av et fylke hvor samarbeidet vil fortsette etter oppløsningen.

– Når regjeringen tvinger gjennom en oppløsning som koster 400 millioner kroner, er det å ta for lett på skattepengene våre. Det er sløsing med store bokstaver, sier jurymedlem og administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Karine Ugland Virik.

Les mer om kandidaten her.

Sløseriprisen kandidat 4: Follobanen

Samferdselsprosjektet har så langt kostet 36,9 milliarder kroner, og er i så måte landets største. Men Blix-tunnelen har det fra første stund vært problemer med. Ennå fungerer ikke denne slik den skal.

– Jeg etterlyser ettertanken hos politikerne. Man må spørre seg: «Var det verdt det?» Det er noe man kan lære av. Altfor sjelden gjør politikerne den øvelsen, sier jurymedlem Hallgeir Kvadsheim.

Les mer om kandidaten her.

Her kan du stemme på kandidatene.

Her kan du lese jurymedlemmenes betraktninger knyttet til offentlig pengebruk og Sløseriprisen.