Vil fjerne formuesskatten

MDGs nestleder ønsker å avskaffe formuesskatten. Mener den treffer feil, og hindrer utvikling for fremtiden.

Martin Huseby Jensen

Nestleder Ingrid Liland i MDG ønsker å fjerne formuesskatten. Foto: MDG

Miljøpartiet De Grønnes (MDG) nestleder Ingrid Liland mener formuesskatten skader mulighetene for omstilling, og ønsker skatten fjernet. Til Dagens Næringsliv peker Liland på at skatten, slik den er i dag, rammer oppstartsselskap og gründere. I tillegg til at små og mellomstore bedrifter får urettferdig beskatning i konkurranse med utenlandske eiere.

– Utfordringen med formuesskatt i dag er at den ikke bare treffer de med høye formuer som er såkalt rike, den treffer veldig urettferdig små bedriftseiere og gründere som ikke tjener penger ennå. Vi er fortsatt for progressiv beskatning og vi må ha inntektsskatt og selskapsskatt, men vi må se på andre måter å håndtere konsentrasjon av rikdom, sier hun til DN.

Les også: Formuesskatten, skatteflyktninger og fellesskapet

Alternativ til formuesskatten

Liland sier til DN at hun håper på å få fjernet den nåværende formen på formuesskatten i partiets arbeidsprogram for 2025-2030. Partiet vil diskutere dette på landsstyremøtet i mars og landsmøtet i mai. Går flertallet for dette, innebærer det at MDG snur om formuesskatten. Partiet støtter skatten i dag.

– Hverken Støre eller Solberg har lykkes med å gjøre den store skatteendringen som kreves for å få til omstilling. Den sittende regjeringen har i tillegg ødelagt noe viktig for næringslivet, som er forutsigbarhet, sier Liland og sier at det myndighetene må finne skatter som tilrettelegger for fornybar og sirkulær økonomi.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) hentet staten inn 26,4 milliarder fra formuesskatten i 2022. Det var en økning på nesten 8 milliarder kroner fra 2021.

Les også: Statssekretær: – Det er lov å mene at formuesskatten ikke er en perfekt skatt