Ny skattemelding for moms-kompensasjon fra nyttår

Skatteetatens arbeid med modernisering av moms-området begynner å ta form.

Martin Huseby Jensen

Skatteetatens hovedkontor på Helsfyr i Oslo. Foto: Tove Lauluten/LPO arkitekter

Fra og med 1. januar 2023 foreligger ny skattemelding for momskompensasjon.

– Kommuner og virksomhetene som krever kompensasjon må levere meldingen på nytt format for terminer fra og med januar 2023, forteller Anita Borvik, produktleder for mva i Skatteetaten.

Utviklingsarbeidet med å støtte innlevering av den nye skattemeldingen direkte i regnskapssystemet er ifølge Skatteetaten allerede i gang hos flere systemleverandører.

Her kan du se den nye skattemeldingen

Og med nytt skjema, blir det også noen nye ting å holde styr på. Ifølge Borvik innebærer det nye koder som bygges på det såkalte SAF-t-formatet. Den nye kompensasjonsmeldingen ligner visuelt på mva-meldingen som ble lansert 1. januar 2022.

– Den nye kompensasjonsmeldingen vil valideres ved utfylling og innsending, og virksomhetene vil kunne legge inn standardmerknader og laste opp vedlegg sammen med meldingen.

Men det er ingen endringer i regelverket. Dokumentasjonskravene og foreldelsesfrister er de samme som tidligere. 

– Vi ønsker at næringsdrivende skal få bedre tilpasset og målrettet veiledning og støtte til egenfastsetting. Dette ønsker vi å få til blant annet gjennom utvidet samarbeid og bedre støtte til leverandører av økonomisystemer, og effekten vil være kortere behandlingstid og færre unødvendige kontroller, slår Borvik fast.

Skatteetaten inviterer til åpent informasjonsmøte på teams om den nye kompensasjonsmeldingen 6. desember fra kl 10 til klokken 11.30. Du kan sende epost til mva-modernisering@skatteetaten.no  for å melde deg på. 

Dette er for øvrig samme dag som Stortinget skal stemme over ny regnskapsførerlov.