Det blomstrer hos forskningsministeren

Forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) vil ha blomster fra Skattebetalerforeningen. Statsråden viser til kostnadskontroll.

Martin Huseby Jensen

Skjermdump fra Khrono.

I et ferskt intervju med kunnskapsavisen Khrono gjør Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) seg selv til en verdig mottager av en salgs omvendt Sløseripris. 

Statsråden varsler i intervjuet om kostnadskontroll og innstramming. Borten Moe får spørsmål av journalisten om hva han så langt er mest fornøyd med. 

— Så er jeg fornøyd med å innføre kostnadskontroll og en grad av sunt bondevett i byggeprosjekter i sektoren. Jeg synes egentlig jeg fortjener blomster fra Skattebetalerforeningen, sier statsråden til Khrono.

Les også: – Vi ser på dette som en kritikk som er litt vanskelig å ta imot

Kastet styret

Det tyder på at Borten Moe kjenner til Sløseriprisen og Skattebetalerforeningens kritiske syn på offentlig sløseri og manglende kostnadskontroll. Statsråden har blant annet varslet kutt i milliard-klassen i den planlagte campus-byggingen til NTNU i Trondheim. 

I mai kastet statsråden styret i Forskningsrådet etter at det ble kjent at rådet styrer mot milliardunderskudd. Borten Moe satt tidligere finansminister Kristin Halvorsen inn som styreleder for å rydde opp.

– Det er flott at statsråden er sitt ansvar bevisst ved å holde kostnadene nede, det liker vi i Skattebetalerforeningen godt. Det bidrar til at vi får færre kandidater til Sløseriprisen, noe som også er det overordnede målet med prisen, sier administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen. 

Gjør jobben sin

Over årene har vi sett flere grelle eksempler på hvordan det kan gå om det offentlige ikke har en streng kostnadskontroll. Finansieringen av de offentlige prosjektene kommer fra norske skattebetaleres lommebok.

– Det er skattebetalernes penger det handler om. Skal vi opprettholde en positiv innstilling til å betale skatten, må man i andre enden holde orden på kostnadene. Dessverre ser vi altfor ofte at det ikke er tilfellet. Derfor ser vi positivt på at statsråden har nettopp en slik tilnærming. 

Samtidig er Skattebetalerforeningen er fascinert av statsrådens ønske om blomster og skryt. 

– Borten Moe gjør i grunnen den jobben han er satt til. Det er alltid vanskeligere å holde igjen midler enn å gi disse, og her er det et stykke å gå. Vi håper at statsråden fortsetter på denne veien han skryter av, og ikke minst at Borten Moes innstilling klarer å smitte over på regjeringskollegene.