Profesjonell rådgiver? Dette bør du vite om den nye skattemeldingen

Stig Flesland

Foto: Skatteetaten

Skattemeldingen blir tilgjengelig i tilfeldige puljer mellom 18. og 31. mars, og er tilgjengelig etter at skattepliktig har fått varsel på e-post eller sms.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Alternativ innlogging i Altinn (Altinn-engangskode/SMS-kode)

Det er fortsatt mulig å bruke alternativ innlogging i Altinn, for å få tilgang til skattemeldingen.

For dem som får ny skattemelding, og som bruker Altinn-innlogging, vil det ligge et brev i innboksen i Altinn med lenke til den nye skattemeldingen.

Levere i nytt eller gammelt format

Det er mulig for alle skattepliktige å levere skattemeldingen på gammelt format i Altinn som tidligere, men ikke før 31. mars. Skattepliktige som sender inn skattemeldingen i Altinn, istedenfor ny løsning, mister tilgangen til den nye løsningen for inntektsåret 2019.

Alle skattepliktige som får skattemelding i nytt format vil, før de kommer inn i skattemeldingen sin, få spørsmål om de driver næringsvirksomhet. Dersom de svarer ja på dette vil de ble bedt om å forlate den nye skattemeldingen og vente på at skattemelding i gammelt format blir tilgjengelig på Altinn 31. mars.

Da kan de gjøre som for tidligere år – endre til skattemelding for næringsdrivende. Også lønnstakere som ønsker å levere skattemelding i gammelt format, selv om de har fått skattemelding i nytt format, må vente til 31. mars før skattemeldingen blir tilgjengelig der.

Alle skattepliktige vil få en PDF-versjon av skattemeldingen i innboksen i Altinn fra cirka 4. april. Dette er en versjon av skattemeldingen som kan brukes som dokumentasjon til tredjeparter ved behov.

Rettigheter på vegne av andre

I Altinn finnes det i dag en delegeringsløsning der tilganger kan delegeres til både rådgiverfirmas organisasjonsnummer, rådgivers fødselsnummer eller direkte til et brukernavn som rådgiver oppretter. Vi anbefaler at man bruker denne løsningen for å delegere tilganger mellom rådgivere og kunder.

Sende fra årsoppgjørs-/regnskapsprogram

Sender du skattemelding for lønnstakere og pensjonister fra et program vil den rutes til det gamle formatet for inntektsåret 2019. Dette gjelder selv om den skattepliktige har fått skattemeldingen i nytt format. Når skattemelding er levert og sendt fra et program, vil skattemeldingen fjernes fra den nye løsningen dersom den skattepliktig opprinnelig fikk skattemeldingen sin her.

Nedlasting av prefill, utfylling og innsending vil i år fungere som før i slike program, både når det gjelder lønnstakere/pensjonister og personlig næringsdrivende.

Kilde: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding/skattemelding-for-person/levere-pa-vegne-av-andre/