Sniktitt: Slik ser den nye skattemeldingen ut

Stig Flesland

Fra og med 2020 kommer det store endringer for alle som skal levere skattemelding. Skatteetaten skal nå rulle ut en av de større nyvinningene de siste årene – og her får du en sniktitt.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Er du medlem og har et spørsmål du vil ha svar på? Kontakt våre rådgivere!

Det første som er forskjellig er at skattemeldingen for 2019 blir tilgjengelig på forskjellige dager mellom 18. og 31. mars – hvis du er blant de som faktisk får den nye skattemeldingen. Akkurat det skal vi komme tilbake til.

Du får beskjed når skattemeldingen din er tilgjengelig. De fleste mottar et varsel på e-post. De som ikke har registrert elektroniske kontaktopplysninger hos Skatteetaten er ikke elektroniske brukere og mottar skattemeldingen på papir fra 31. mars.

Noen får fortsatt skattemeldingen i gammelt format

Selv om de fleste lønnsmottakere og pensjonister får den nye skattemeldingen, vil mange fremdeles motta skattemeldingen i gammelt format. Dette gjelder for eksempel næringsdrivende og deres ektefeller, og alle som pleier å motta skattemeldingen på papir. De vil få skattemelding i gammelt format fra 31. mars enten digitalt eller på papir i posten.

Hva er i den nye meldingen?

Postene slik vi kjenner dem fra tidligere, er erstattet av temaer. Disse skal høre naturlig sammen, og er gruppert slik av Skatteetaten:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bank, lån og forsikring
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold

Hvis du endrer et tall vil du få en oppdatert skatteberegning i skattemeldingen med en gang. En viktig del av den nye meldingen er at du skal få veiledning og hjelp underveis.

Skattepengene kan komme tidligere

Leveringsfristen er som før: 30. april for lønnsmottakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende. Hvis du ikke har noen endringer, trenger du ikke å levere skattemeldingen. Bruker du leveringsfritak, får du skatteoppgjøret tidligst i slutten av juni.

Skatteoppgjøret kan, med noen forbehold, være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen. For å kunne få skattepenger tidligere er det noen betingelser:

 • Du bruker ny skattemelding
 • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
 • Du må ha skatt til gode
 • Du kan ikke ha ubetalte krav
 • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Tilleggsopplysninger og vedlegg

Feltet for tilleggsinformasjon er ikke tilgjengelig som før. Det er kun mulig å laste opp vedlegg på enkelte av postene i skattemeldingen.

– Hvis du har behov for å gi Skatteetaten utfyllende opplysninger utover det du finner i skattemeldingen, har du mulighet til å sende vedlegg ved å bruke kontaktskjema eller bruke skattemeldingen i gammelt format (i Altinn), skriver Skatteetaten.

Det vil si at alle som vil gi tilleggsinformasjon, noe som kan være nødvendig for å unngå tilleggsskatt, må bruke den gamle løsningen eller bruke et generelt kontaktskjema.

Sniktitt av skattemeldingen