Dagens skattetips: Det spesielle med skattemeldingen til avdøde personer

Stig Flesland

På et eller annet tidspunkt kommer denne problemstillingen opp for omtrent alle av oss: Din nærmeste går bort, og vi må håndtere det praktiske etter dødsfallet. Og når det gjelder skatt er det et par ting det er spesielt verdt å bite seg merke i!

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Hvis ektefellen din gikk bort i 2016 og du sitter i uskiftet bo, kan du levere avdødes forhåndsutfylte skattemelding. Marker på skattemeldingen at ektefelle er død og opplys om at du sitter i uskiftet bo.

Fjernes fra folkeregisteret

Det første, og kanskje det viktigste, du skal være klar over er at når en person dør blir adressen til vedkommende automatisk fjernet i folkeregisteret. Det blir derfor ikke sendt ut skattemelding til avdøde i disse tilfellene.

Hvis du nå sitter og venter på skattemeldingen til din mann/kone, som døde i 2016, så må du faktisk be Skatteetaten om å sende denne til deg. Det du eventuelt kan gjøre/kunne ha gjort, er å registrere en c/o-adresse hos folkeregisteret. Da blir skattemeldingen sendt til denne adressen.

Dersom du ikke har registrert en c/o-adresse, kan du som gjenlevende ektefelle få tilsendt avdødes skattemelding ved henvendelse til Skatteetaten, eller også få den utlevert ved fysisk oppmøte på et skattekontor.

Vanlig sjekk

Når du skal kontrollere skattemeldingen til din tidligere ektefelle gjelder de samme generelle tipsene som ellers. Sjekk at oppgaver fra arbeidsgiver, pensjonsutbetaler, banker og lignende har kommet riktig med på skattemeldingen. Korriger dersom det er noe feil. Dere skattlegges felles for formue (med to bunnfradrag).

Dersom du eller ektefellen hadde lav inntekt i 2016 kan det lønne seg å kreve at dere skattlegges felles i skatteklasse 2.