Derfor får du ikke skatte­meldingen før i april

Stig Flesland

Nye regler er forklaringen Skattedirektoratet gir for den sene utsendelsen av skattemeldingen.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Du har kanskje ventet på å få tilsendt skattemeldingen – enten i posten eller på Altinn. Men den blir ikke lagt ut eller sendt ut før rett før påske. Det er langt senere enn vanlig, og kombinasjonen sen utsendelse og sen påske kan medføre at mange får liten tid til å sjekke tallene og opplysningene.

– Det er mange som trenger bistand til å fylle ut skattemeldingen, og dersom de i tillegg får denne tilsendt på papir vil det være liten tid til å sjekke alle opplysningene. Det er ikke bra, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Nytt regelverk

Skattedirektoratet skylder på den nye skatteforvaltningsloven når de får spørsmål om det sene utsendelsestidspunktet.

– Hvorfor blir skattemeldingen sendt ut så sent i år?

– Tidspunktet for utsending av skattemeldingen (selvangivelsen) diskuteres og planlegges nøye for hvert enkelt år, og det er mange faktorer som påvirker tidspunktet. Nye innrapporteringskanaler har også blitt tatt i bruk og mange lovendringer har påvirket våre systemer, herunder ny skatteforvaltningslov. I den forbindelse ønsker vi å ha ekstra tid til kvalitetskontroll. Over ¾-deler mottar skattemeldingen elektronisk og vil ha tilgang til denne fra 04.04.17, skriver pressesjef i Skattedirektoratet, Merete B. Jebsen, i en epost.

Kommer i påskeuken?

Samtidig er det omtrent en million som fortsatt får det som tidligere het selvangivelsen på papir. Ettersom utsendelsen først starter 4. april er det lett å se for seg at mange kan risikere å få skattemeldingen først i påskeferien – altså i en postkasse som ikke sjekkes. Det kan i så fall medføre risiko for identitetstyveri. Skattedirektoratet hevder imidlertid at så ikke kommer til å skje.

– Skattemeldingene skal være ute hos skattepliktige før påskeferien, skriver Jebsen.

– Hvis den kommer etter påskeferien, er det godt nok at skattebetalere får to uker til å sjekke skattemeldingen?

– Hvis skattepliktig ikke får nok tid til å sjekke tilsendt skattemelding så kan det søkes om utsatt frist med levering av skattemelding

– Hva bør man gjøre dersom man ikke har mottatt skattemeldingen like etter påske?

– Tar kontakt med Skatteetaten og søker eventuelt om utsatt frist for levering

Lothe skjønner at Skatteetaten har behov for å sikre opplysningene de sender ut, men mener likevel at kombinasjonen sen påske og svært sen utsendelse av skattemeldingen rammer skattebetalerne.

– Jeg vil anbefale alle som trenger det om å søke bistand tidlig og om å søke om utsettelse dersom man ser at man trenger det.