Bli med til Amadores på Gran Canaria i november. Da er det tid for årets Sydenkurs. En uke med påfyll av kunnskap og for ikke å glemme sol og varme mens det her hjemme er kaldt og mørkt.

Dato: 15. – 21. november
Bli med til Amadores på Gran Canaria i november. Da er det tid for Sydenkurs. En uke med påfyll av kunnskap og for ikke å glemme sol og varme mens det her hjemme er kaldt og mørkt.
Vi skal til herlige Gloria Palace Royal Hotel & Spa på Amadores (Les mer om hotellet hos Ving).
Vi i Skattebetalerforeningen takker for all tilbakemelding, og etter manges ønske flytter vi kursuken tilbake til Amadores. Vi har et spennende kursprogram under arbeid og vi har med oss våre kunnskapsrike foredragsholdere, det er vi glade for og gleder oss enormt til en uke sammen med dere i november.
Sammen med rutinerte Knut Sveen, Jan Bangen og Karine Ugland Virik, har vi med oss en som gjør et kjærkomment comeback etter et års fravær, nemlig Tore Fritsch. Dette blir så bra.
I løpet av tiden på Amadores får du 27 oppdateringstimer som gjør at deg godt forberedt til siste innspurt på året og for neste års oppgaver. Samt et deilig avbrekk fra mas, tjas og kuldegrader.
I Skattebetalerforeningen er vi også opptatt av at alle våre venner skal bli kjent med hverandre og dele av erfaringer. Derfor arrangerer vi både velkomst-treff, strandfest og festmiddag.
Vi ser fram til å møte dere alle, både erfarne og førstegangs reisende, på Amadores i november.
Meld deg på kurset her
Kursoversikt/temaer
Kursbeskrivelser
Praktisk skatte- og regnskapskurs
Vårt årlige oppdateringskurs favner alle endringer på områdene skatt, avgift, regnskap, bokføring, revisjon og aksjelov for 2025 og 2026. Går du på kurset vet du at du ikke går glipp av viktige endringer!
I del 1 av kurset gjennomgår vi de mest matnyttige nyhetene for 2025 og 2026 på skatteområdet. De konkrete temaene kommer til etter hvert som nye regler foreslås og vedtas.
I del 2 blir nyheter for 2025/2026 og aktuelle dommer knyttet til merverdiavgift behandlet.
Kurset vil videre gjennomgå nyheter på bokførings- og regnskapsområdet.
Andre nyheter herunder aksjelovproblemstilinger utgjør kursets siste del.
Kursdokumentasjon:
Sammen med kurset får du vår svært populære digitale kursmappe, hvor alle relevante endringer er beskrevet og eksemplifisert. Kursmappen er perfekt som oppslagsverk i etterkant av kurset, og våre kursdeltakere har på denne måten glede av kurset i hele 2026.
Foredragsholdere: Tore Fritsch og Knut Sveen
Revisjon
I revisjonsdelen på årets Sydenkurs har vi delt inn kurset i to deler/temaer. Den første delen vil omhandle revisjon av transaksjoner med nærstående parter. Dette er et risikofylt område for revisor der det er ofte oppstår feil både av regnskapsmessig og skattemessig art. Vi går igjennom kravene som stilles til revisor og ser på noen konkrete eksempler for diskusjon. I den andre delen går vi gjennom essensen i revisjonsstandarden for de minste foretak (ISA for LCE/MKE) og gjennomgår en liten case som vi diskutere oss gjennom.
Foredragsholder: Knut Sveen
Knut’s tipscorner
På dette kurset går vi gjennom nyttige temaer til bruk i rådgivningsøyemed overfor kunder.
Teamene er blant annet:
- Se på sammenhengen mellom formuesmessige verdier på eiendommer vs eiendomsskatt, case.
- Undersøke faktum om innbetalt kapital i AS til bruk for senere skattefrie utbetalinger og senere generasjonsskifte, case
- Se på noen grep som kan gjøres for å spare formuesskatt i konsernforhold der enkeltselskaper har negativ formue, case
- SLIP ved kapitalinnhenting – hva er det og hvordan skal det behandles/vurderes i regnskapet
Foredragsholder: Knut Sveen
Etikk
- Generelt om etikk i næringslivet.
- Typiske etiske problemstillinger en regnskapsfører eller revisor står overfor med utgangspunkt i det etiske regelverket for regnskapsførere og det etiske regelverket for revisorer (Code of ethics)
Foredragsholdere: Karine Ugland Virik og Knut Sveen
Formueskatt
Få skatteområder har de siste årene vært gjenstand for så mye oppmerksomhet som formuesskatten. Men uansett hva man måtte mene om den, så representerer formueskatten et fagområde med mange spesialregler og dermed mange utfordringer. Her får du en gjennomgang av:
Hva er netto formue – hvilke eiendeler skal medtas som formue og hvilke skal ikke medtas. Hva regnes som gjeld som reduserer netto formue og hvilke forpliktelser regnes ikke som gjeld.
Hvordan fastsettes formuesverdi på eiendeler, særlig om verdsettelse av fast eiendom og aksjer.
Hvem skal betale formueskatt – hvordan oppstår og hvordan avsluttes eller begrenses plikten til å betale formueskatt til Norge.
Hvilke praktiske tilpasninger gjøres for å redusere grunnlaget for formuesskatt.
Foredragsholder: Tore Fritsch
Feller og feil med Fritsch
Med alder så får man erfaring. Her har Tore Fritsch samlet erfaring fra mange år som skatterådgiver og vil gjennom praktiske eksempler ta for seg tilfeller der det er lett å komme uheldig ut.
Fra det helt enkle til det litt mer kompliserte. Mange av fellene eller feilene er lette å unngå når man bare vet hva man skal være særlig oppmerksom på.
Foredragsholder: Tore Fritsch
Sosiale ytelser
Sosiale rettigheter gjennom NAV beregnes ut ifra den personinntekten vedkommende har hatt i forkant av behovet for ytelsen. Mottak av ytelser fra NAV begrenser også anledningen til å oppebære arbeidsinntekt uten at dette fører til trekk i ytelsene fra NAV. I dette foredraget ser vi på hvordan kunden bør sikre seg for å oppnå best mulig ytelser om en skulle få behov for dette, og hvordan vi forholder oss til kunder som mottar ytelser fra NAV.
- Sykepenger
- Svangerskapspenger
- Foreldrepenger
- AAP
- Uførepensjon
- Hvordan tilpasse seg i ulike situasjoner for best mulig ytelser
- Hvordan unngå tilbakesøkningskrav
Foredragsholder: Jan H. Bangen
Tap på fordringer – skatt og merverdiavgift
Temaet for dette foredraget er spørsmålet om når det er fradragsrett for tap på fordringer på skatte- og merverdiavgiftsområdet. Et sentralt spørsmål er når kravet går over til å bli noe annet enn en kundefordring, og eventuelt om en da fortsatt har fradragsrett for tapet. Et annet sentralt spørsmål er kreditors rutiner i forbindelse med inndriving av kravet og dokumentasjon av tapet. Vi vil i denne forbindelse også komme innom de generelle reglene for fradrag for tap i næring.
- Tap på fordringer – utgangspunkt for den skattemessige vurderingen
- Tap på fordringer – utgangspunkt for den merverdiavgiftsmessige vurderinger
- Når har kravet gått over til å bli «noe annet»?
- Fremgangsmåte i tapssaker – oppfølging av tapssaker
- Dokumentasjon i tapssaker
- Fradragsrett for tap på lån i næringsvirksomhet
- Kriteriet om særlig og nær tilknytning
Foredragsholder: Jan H. Bangen
Juss for regnskapsførere
Som regnskapsfører kommer en jevnlig bort i juridiske problemstillinger som ikke ligger i kjernen av jobben som regnskapsfører, men som tenderer inn mot og påvirker den jobben en skal gjøre for kundene for å kunne gi god rådgivning. Vi ser på rettsregler innen arve- og familieretten som kan påvirke rådgivningen for kundene i forbindelse med f.eks. samlivsbrudd, arv og eierskifter. Vi ser også på reglene for fremtidsfullmakter som er relevant dersom kunden skulle «begynne å rote». Avslutningsvis ser vi på reglene om taushetsplikt.
- Rettsforholdene mellom samboere
- Rettsforholdene mellom ektefeller
- Fremtidsfullmakter
- Arve- og skifterett
- Taushetsplikt
Foredragsholder: Jan H. Bangen
Justeringsregler for merverdiavgift fra A til Å
Fradragsføring av inngående merverdiavgift skal skje på bakgrunn av den bruk anskaffelsen skal ha i virksomheten. Vurderingen foretas på tidspunktet for anskaffelsen. Dersom anskaffelsen skal brukes 100 % i avgiftspliktig virksomhet gis det fradrag for all påløpt merverdiavgift.
Dersom tilknytningen mellom anskaffelsen og den avgiftspliktige virksomheten endrer seg vil det opprinnelige fradraget kunne fremtre som misvisende og ikke gjenspeile den faktiske bruken i virksomheten. Fradraget vil kunne være både for lite og for stort. Justeringsreglene skal på dette området bidra til å gi riktig fradrag over tid.
Ved salg eller uttak av driftsmidler i en justeringsperiode skal justeringsforpliktelsene enten overføres til ny eier eller innfris. I slike situasjoner kommer vi også borti spørsmålet om det skal justeres eller beregnes uttaksmerverdiavgift. Vi ser på justeringsreglene i det store og hele.
- Generelt om justeringsplikt og -rett
- Justering for kapitalvarer
- Justering for fast eiendom
- Når skal justering skje?
- Forholdet mellom justering og uttak
- Overføring av rett og plikt til å justere
Foredragsholder: Jan H. Bangen
Kursavgift/reise/opphold
I kursavgiften (kr 13.999,- for medlemmer, kr 15.499,- kr for ikke-medlemmer) inngår kurs med tilhørende pauseservering, digital kursdokumentasjon, strandfest, festmiddag og bli-kjent-treff. Prisen inkluderer også den digitale kursmappen for «Praktisk skatte- og regnskapskurs 2025/2026″ og kursbevis. Pris for ledsager på festmiddag er kr 999.
Reise og opphold kommer i tillegg.
Vi har begrenset antall plasser, så vi anbefaler å være tidlig ute.
Meld deg på kurset her
Praktisk informasjon om reise og opphold fra Ving
- Reise og opphold, kontakt Ving på groups@ving.no
- Personvern | Ving
- Alminnelige vilkår for pakkereiser – Reisevilkår | Ving
NB! Når det gjelder avbestilling av kurs, reise og opphold gjør vi oppmerksomme på at avbestilling av selve kurset må gjøres til Skattebetalerforeningen senest 21 dager før kursstart. Avbestilling av reise og opphold sendes til Ving. Se Vings avbestillingsregler.
Informasjon til oss: Om du ikke ønsker at ditt navn skal stå på deltagerlisten, si i fra til oss på post@skatt.no
Har du spørsmål om kurset, kontakt oss på telefon 22 97 97 00.
Målgruppe
Regnskapsførere, revisorer og advokater, og ellers alle som jobber med regnskap, skatt, avgift, selskapsrett, eiendom og investering.
-
- Pris
- Ordinær pris: 15 499,00 krMedlemmer: 13 999,00 kr
-
Foreleser
- Jan H. Bangen
-
Jan H. Bangen er advokat i Bondelaget og var tidligere advokat og fagansvarlig for kursvirksomheten i Skattebetalerforeningen. Han har 25 års erfaring som foredragsholder og har spisskompetanse på skatt, arv, pensjon, generasjonsskifter og landbruksbeskatning.
- Karine Ugland Virik
-
Karine Ugland Virik er økonom og administrerende direktør i Skattebetalerforeningen.
- Knut Sveen
-
Knut Sveen er statsautorisert revisor og eier/daglig leder av Knut Sveen Consult AS. Han har bakgrunn fra RSM Norge AS, KPMG og som partner i Sandberg Revisjon AS. Sveen har lang erfaring fra kurs- og undervisningsvirksomhet.
- Tore Fritsch
-
Tore Fritsch er advokat i Søderberg og Partners Advokater. Han har tidligere jobbet 15 år i Skattebetalerforeningen, de siste tre som leder. Han har holdt kurs for foreningen i over 20 år og er en meget erfaren foredragsholder
-
Tid
-
Sted
Amadores, Gran Canaria