Spesialkurs i Como

Skattebetalerforeningen arrangerer kurs i fantastiske Como i Italia.

Hopp til bestilling

Tid: 11. september – 15. september 2017

Vi inviterer til kurs ved den vakre Comosjøen med faglig oppdatering, god mat, vakre omgivelser, historie og ren velvære.

Kurset er perfekt for å kombinere med en helg i den ene eller den andre enden for en utvidet opplevelse med kollegaer, kjæreste eller familie. September er den beste tiden på året å oppleve denne italienske idyllen.

På dette spesialkurset fokuserer vi på nyheter og aktuelle problemstillinger innen skatt og avgift, god regnskapsføringsskikk, finansregnskap, bokføring også på praktisk rettslære.

Vi vil konkret gjennomgå reglene rundt opprettelsen av viktige juridiske dokumenter som testament, ektepakt, samboeravtale og fremtidsfullmakt. Vi fokuserer også på skatt ved generasjonsskifter og generelt på praktiske problemstillinger og løsninger.

Vi tilbyr kun 30 plasser på dette kurset – som gir 24 oppdateringstimer!

Kursdeltaker ordner selv reise og opphold.

Kursplan

Kursdagene er delt i 2 økter og det er lagt opp til at dere får fri midt på dagen. Kurset starter mandag ettermiddag kl. 16.00 og avsluttes til lunsj fredag.

Temaene vi vil ta opp i løpet av uken er:

 • Opprettelse av juridiske dokumenter – behov, løsninger og fremgangsmåte
 • Testamenter, ektepakter, samboeravtaler, skifteavtaler og fremtidsfullmakt
 • GRFS – 2017 – nyheter og finanstilsynets fokus ved kontroll
 • Fradrag for mva – transaksjonskostnader og tilbakegående oppgjør
 • Fiktiv fakturering – hva må regnskapsfører passe på
 • Tap på krav – vilkår for tilbakebetaling av avgift
 • Viderefakturering av felleskostnader
 • Viktige skatteregler ved generasjonsskifte – hvordan spare familien for kostnader
 • Pensjon og skatt – hvordan bygge pensjon smartest mulig med lavest mulig skattekostnad
 • Erfaringer med den nye skatteforvaltningsloven
 • Hvilke endringer vil ny regnskapslov medføre for små og mellomstore bedrifter
 • Bokføring av merverdiavgift ved innførsel og nyheter innen bokføring til kursstart
 • Etikk for regnskapsførere og revisorer

Det blir et svært variert program med 3 timers bolker innen mange forskjellige områder, hvor temaene vil bli presentert på en lett og ledig måte av våre dyktige foredragsholdere, samtidig som vi forsøker å gå i dybden.

Nyheter på skatte- og avgiftsområdet for 2017 og 2018

Vi ser på nyheter på skatte- og avgiftsområdet for 2017. Det har blant annet skjedd endringer i formuesskatten og vi har fått en ny aksjesparekonto, finansskatt og ny skattemelding for merverdiavgift. Vi gjennomgår de endringene som har skjedd frem til kursstart. Viktige dommer og uttalelser vil bli gjennomgått.

Vi ser også på statsbudsjettet for 2018 og de endringene vi kan forvente oss der med eller uten et regjeringsskifte. Vi ser også på erfaringene med den nye skatteforvaltningsloven.

Opprettelse av juridiske dokumenter – behov, løsninger og fremgangsmåte

På mange områder innen privatretten er det viktig å inngå avtaler og lage nødvendige dokumenter for å sikre kundenes interesser.

Mange kunder forstår ikke selv sine egne behov på dette området og trenger bistand og ofte også et «dytt i ryggen» for å få avdekket og «løst» disse på en tilfredsstillende måte.

Vi ser på behovet for opprettelse av samboeravtaler, ektepakter, gavebrev, testamenter, fremtidsfullmakter og skifteavtaler. Vi kommer samtidig inn på hva som er vesentlig ved opprettelse av slike dokumenter med anbefalinger om konkret fremgangsmåte. Det juridiske regelverket rundt de forskjellige avtalene vil samtidig bli belyst.

GRFS – 2017 – nyheter og finanstilsynets fokus ved kontroll

Vi ser på nyheter og endringer innenfor GRFS frem til kursstart. Videre ser vi på de nyeste tilsynssakene for å hente erfaringer rundt hva Finanstilsynet finner av feil og fokuserer på ved kontroll både for regnskapsførere og revisorer. Vi ser også på de senest foretatte tematilsyn og erfaringene fra disse.

Fradrag i merverdiavgift

Fradragsretten er viktig for registrerte næringsdrivende. De siste årene har det skjedd en innstramming i hvilke kostnader man får fradrag for ved salg av fast eiendom og aksjer, men hva med fradrag for kostnader ved kjøp av fast eiendom og aksjer? Vi gjennomgår nye dommer og uttalelser fra skatteetaten som gjelder disse spørsmålene.

Merverdiavgift – viderefakturering

Viderefakturering av kostnader kan være aktuelt f.eks. ved utleie, kontorfellesskap, leasing, fellesforetak, og spedisjon. Det kan gjelde felleskostnader, reisekostnader, lønnskostnader, og kostnader ved innførsel og frakt. Når skal kostnadene faktureres videre med mva og når skal det faktureres uten mva? 

Tap på krav

Selger må kreve opp og innbetale mva ved fakturering. Noen ganger betaler ikke kjøper og spørsmålet er da hva som skal til for at selger skal kunne kreve å få tilbake den innbetalte avgiften av staten. Vi ser på vilkårene i mva-loven og nye dommer de siste årene. Vi ser samtidig på de skattemessige vilkårene for fradrag for tap på krav.

Viktige skatteregler ved generasjonsskifte – hvordan spare familien for kostnader

Et generasjonsskifte kan koste familien mye penger og andre problemer dersom prosessen ikke fortas på riktig måte. Vi ser på skattereglene ved generasjonsskifter og hvordan en best mulig foretar disse til lavest mulig kostnader både økonomisk og personlig.

Pensjon og skatt – hvordan bygge pensjon smartest mulig med lavest mulig skattekostnad

Pensjonsrådgivning er mye etterspurt for tiden, og etter vår mening kan en ikke drive pensjonsrådgiving uten å ha god kunnskap om skatteeffektene på dette området.

I løpet av dette kurset skal vi se nærmere på effektiv opptjening av pensjon sett i sammenheng med skatt, lønnsomme spare- og uttaksvarianter, behovsvurderinger, formuesskatt, arveoverskudd, eventuelt gunstige plasseringsmuligheter og alternative måter å tenke pensjon.

Vi tar for oss alderspensjon etter folketrygden med fleksibelt uttak, AFP ordningen i det offentlige, AFP – privat, tjenestepensjon i det offentlige, OTP og private pensjonsordninger for både næringsdrivende og lønnstakere.

Nyheter innen bokføring og regnskap

Vi ser på de endringene som har skjedd på dette området frem til kursstart. Vi ser også på hvilke endringer ny regnskapslov medføre for små og mellomstore bedrifter og konkret på bokføringen av merverdiavgift ved innførsel.

Kursavgift

Medlemmer: kr 9.990,-
Ikke-medlemmer: kr 10.990,-

I kursavgiften inngår kurs med tilhørende pauseservering, kursbevis og kursdokumentasjon.

Praktiske opplysninger

 

Sted

Como ligger i regionen Lombardia i Nord-Italia, ca. 45. km. nord for Milano. Como er kjent for den vakre Como-innsjøen.

Kurssted

The Albergo Terminus Hotel er et lekkert og elegant hotel som ligger rett i hjertet av Como. Gåavstand til Piazza Cavour og Como katedral. Tempio Voltiano og Villa Olmo ligger også i nærheten.

Les mer om hotellet

Reise og opphold

Kursdeltaker ordner reise og opphold selv. På denne måten kan man legge til noen ekstra dager i forkant eller etterkant av kurset.

Fly
Både SAS, Norwegian og Ryanair flyr til Milano. Pris tur-retur Milano er ca. 2000 kroner.

Transport Milano-Como: ca. 1 time med buss eller tog. Det er mange avganger til Como daglig. Det er også mulig med taxi eller bestille en bil som henter på flyplassen. Pris for henting på flyplassen er 140 euro.

Opphold
Kurset holdes på The Albergo Terminus hotel. Her er det også mulig å bo dersom man ønsker det. Standard dobbeltrom  ligger på i overkant av 6.500 kroner for perioden 11. september- 15. september. Det ligger også mange andre hoteller i umiddelbar nærhet.

Du booker enkelt hotell på nettet gjennom for eksempel hotels.com, booking.com eller expedia.com.

Avbestilling
Kursdeltaker har selv ansvar for reise og opphold. Ved avbestilling av kurset, skjer dette kostnadsfritt frem til 25.juni. Ved avbestilling etter dette påløper et gebyr på kr. 1.000,-.

Dersom kurset avbestilles senere enn 14 dager før kursstart, påløper et gebyr på kr. 2.500,-. Ved mindre enn en uke til kurset, betales kursavgiften i sin helhet. Sykdom behandles særskilt.

Skattemessig fradrag
For kursdeltaker vil reise- kurs- og oppholdsutgifter være fradragsberettiget.

Merutgifter for ledsager kan det ikke kreves fradrag for.

Betaling
Faktura blir tilsendt ved påmelding.

Forbehold

Vi tar forbehold om mindre endringer i programmet. Skattebetalerforeningen garanterer at kurset vil bli avholdt. Dersom du har spørsmål er det bare å kontakte oss på 22 97 97 00 eller post@skatt.no.

  • Pris
  • Ordinær pris: 10 990,00 krMedlemmer: 9 990,00 kr
 • Timer

  • For regnskapsførere:
  • 9 timer skatte- og avgiftsrett, 5 timer rettslære, 3 timer bokføring, 3 timer finansregnskap, 3 timer god regnskapsføringsskikk og 1 time annet
  • For revisorer:
  • 9 timer skatterett, 6 timer regnskap, 8 timer annet og 1 time etikk
  • For advokater:
  • 24 timer oppdatering
 • Foreleser

  • Jan H. Bangen
  • Jan H. Bangen er advokat i Bondelaget og var tidligere advokat og fagansvarlig for kursvirksomheten i Skattebetalerforeningen. Han har 25 års erfaring som foredragsholder og har spisskompetanse på skatt, arv, pensjon, generasjonsskifter og landbruksbeskatning.

  • Hilde Alvsåker
  • Hilde Alvsåker er redaktør av Avgiftsnytt. Som jurist arbeider hun med merverdiavgift som spesialfelt i Skattebetalerforeningen.

 • Tid

 • Sted

  Como, Italia

Påmelding Como 2017

 • Bruk dette feltet for å melde på flere deltagere eller gi utfyllende informasjon.