Arendalsuka: Når noen andre betaler – fornuftig bruk av skattebetalernes penger

Bøkenes Aili Arendalsuka 2019 arrangert av Skattebetalerforeningen

Foto: Arendalsuka/M. Hauglid

 

Nordmenn betaler skatt uten å ha et bevisst forhold til hvor mye de betaler. Hva gjør det med viljen til å akseptere sløsing? Og hvordan sikre at stat og kommune opptrer nøkternt og fornuftig når «honningkrukka» likevel er full?

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Det offentlige kjøper varer og tjenester for flere hundre milliarder kroner i året. Ifølge rapporter fra Menon Economics kunne vi spart store beløp ved blant annet å forenkle reglene.

 – Grunnen til at vi sløser bort penger på offentlige innkjøp er at offentlige ledere i praksis belønnes for å bruke opp pengene, ikke for å spare penger. Det koster også mye penger at vi har kompliserte og tidkrevende innkjøpsrutiner, sier partner i Menon, Sveinung Fjose.
Kilde

Er det lettere å sløse med penger når lommeboken tilsynelatende er utømmelig, og den ikke er din egen? Har vi nordmenn et bevisst forhold til statens ressursbruk – og tror vi politikerne opptrer ansvarlig? Kan vi fortsette å bruke penger på samme måte som i dag?

Vi tar debatten om offentlig sløsing av penger i Arendalsuka!

 

Debattdeltakere

Kirsti Engebretsen Larssen, senior director Business Development, Cowi, har erfaring med offentlige innkjøp og anbudsrunder, og vil dele sine erfaringer og gi råd til hvordan det offentlige kan og bør gå frem for å spare penger uten å måtte kompromisse på kvalitet.

Mathilde Fasting, siviløkonom og idèhistoriker, Civita, vil gi innspill til hvor bevisste vi nordmenn er til skattenivået og til hvordan penger brukes i og av det offentlige. Hun vil særlig se på hvordan ressursbruken i det offentlige faktisk påvirker deg og meg.

Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver, Skattebetalerforeningen, presenterer ferske tall som viser hva nordmenn synes om politikere og offentlig ressursbruk.

Erik Stephansen, nyhetsredaktør, Nettavisen, er debattleder.

 

Arendalsuka er en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.

Registrer deg gjerne på arrangementet på vår Facebook-side