Tusenvis risikerer skattesmell

Stig Flesland

Fristen for å levere skattemelding for næringsdrivende går ut 31. mai. Sannsynligvis kommer mange til å la være å levere, fordi de tror de slipper, og dermed risikerer de å måtte betale tusenvis av kroner i dagbøter.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

– Jeg tror mange ikke er klar over at de faktisk risikerer dagbøter dersom de ikke leverer skattemeldingen i mai, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Hvert år hjelper Lothe og de andre rådgiverne i Skattebetalerforeningen næringsdrivende og personlige skattytere med blant annet skattespørsmål.

Må levere

Lothe mener en ting er viktigere enn nesten alt annet når det gjelder skattemeldingen for næringsdrivende.

– Alle som mottar skattemeldingen for næringsdrivende må levere denne. Her skiller regelverket seg fra reglene for lønnsmottagere og pensjonister, der man kan la være å levere dersom alt ser riktig ut, sier Lothe.

Næringsdrivende må levere selv om de ikke har inntekt og selv om de ikke har hatt noe aktivitet i løpet av 2017.

Kan straffes

Nye regler som ble innført i fjor medfører at du kan straffes med tvangsmulkt for å la være å levere inn skattemeldingen for næringsdrivende dersom du har mottatt denne.

– Vi ser at det er mange som ikke er klar over dette. I fjor sendte Skatteetaten ut flere titalls tusen varsler om tvangsmulkt, og vi forventer, dessverre, at mange får ubehagelige overraskelser også i år, sier Lothe.