Skatteetaten: – Vanskeligere å få skatteamnesti

Stig Flesland

Skattedirektør Hans Christian Holte.
(Foto: Bo Mathisen)

Har du uoppgitt inntekt og formue i utlandet? Da må du skynde deg å melde fra til Skatteetaten. Det skriver etaten selv i en pressemelding.

Interessert i nyheter om skatt, økonomi og avgift? Få vårt nyhetsbrev levert på epost

Innen 30. september 2017 skal Skatteetaten motta finansopplysninger fra 50 land om personer som er skattepliktige til Norge. Da starter automatisk utveksling av informasjon mellom landene som har forpliktet seg til OECDs Common Reporting Standard (CRS). Etter hvert vil over 100 land omfattes av ordningen.

– Vi vil i første omgang få informasjon fra 50 land, inkludert Luxembourg, Storbritannia og Kanaløyene. Fra neste år inkluderes 50 nye land, da er også Sveits med. Denne informasjonsutvekslingen er et kvantesprang i arbeidet med riktig beskatning av utenlandske verdier, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Vil du «flagge hjem» en utenlandsformue?
Vi kan bistå – kontakt oss på 459 56 171 eller beh@skatt.no!

Frivillig retting

Ordningen med frivillig retting har vært populær å benytte seg av det siste tiåret. Kort sagt er dette en ordning der du frivillig forteller Skatteetaten om verdier som skulle ha vært oppgitt til beskatning, men som av forskjellige årsaker likevel ikke er skattlagt. Du må betale skatt av beløpene, men du slipper tilleggsskatt og eventuell anmeldelse.

Forutsetningen er imidlertid at opplysningene må gis til Skatteetaten på eget initiativ og være en fullstendig oversikt over alle dine verdier. De kan ikke komme som følge av kontrolltiltak, eller etter at skattemyndighetene har fått tilgang til opplysningene fra andre.

Dermed mener Skatteetaten at det nå er viktig å komme Skatteetaten i forkjøpet.

– Det er viktig å ikke vente med å kontakte Skatteetaten. Det kan være avgjørende å komme før 30. september 2017, hvis opplysninger om deg er i dataene Skatteetaten nå snart mottar, sier Holte.

Ikke bare rike

Antall saker har gått opp det siste halvåret, men beløpene har falt. Det tyder kanskje på at det nå er mindre forhold som tidligere er glemt som meldes inn til Skatteetaten.

–  Det har blitt mer vanlig å ha formue eller inntekt i andre land og de ferdige sakene om frivillig retting så langt i år viser at det er flere saker med mindre beløp. Vi ser at det ikke bare er rike som melder inn formuer i skatteparadis. Nå er det ofte folk med mer hversdagslige forhold som søker frivillig retting, for eksempel at de får pensjon fra Storbritannia eller eier en ferieleilighet i Spania, sier Holte.

Omkring 2 100 personer har siden 2007 meldt fra til Skatteetaten om skjulte inntekter og formuer.

Land som er med i CRS i 2017

Anguilla, Argentina, Belgia, Bermuda, Bulgaria, Caymanøyene, Colombia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Færøyene, Gibraltar, Grønland, Guernsey, Hellas, India, Irland, Island, Isle of Man, Italia, Jersey, Jomfruøyene (GB), Korea, Republikken (Sør), Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Mexico, Montserrat, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Seychellene, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Sør-Afrika, Tsjekkia, Turks og Caicosøyene, Tyskland, Ungarn.

Land som er med i CRS fra 2018

Andorra, Antigua y Barbuda, Aruba, Australia, Bahamas, Bahrain, Barbados, Belize, Brazil, Brunei Darussalam, Canada, Chile, Cookøyene, Costa Rica, Curaçao, De Forente Arabiske Emirater, Dominica, Ghana, Grenada, Hong Kong (Kina), Indonesia, Israel, Japan, Kina, Kuwait, Libanon, Macao (Kina), Malaysia, Marshalløyene, Mauritius, Monaco, Nauru, New Zealand, Niue, Pakistan, Panama, Qatar, Russland, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Saint Vincent og Grenadinene, Samoa, Saudi Arabia, Singapore, Sveits, Trinidad og Tobago, Tyrkia, Uruguay, Vanuatu, Østerrike.

Norge har også en avtale om automatisk utveksling av opplysninger med USA.