Skal kåre Norges verste sløser av skattepenger

Stig Flesland

Skattebetalerforeningen skal, sammen med Nettavisen, kåre den offentlige instansen som har sløst mest med våre skattepenger i 2015.

Les mer hos Nettavisen: Ekspert vil premiere T-banen for pengesløsing

Hvor sikre kan man egentlig være på at skattepengene brukes fornuftig? Fra og med i dag setter Skattebetalerforeningen og Nettavisen i gang et prosjekt som skal sette fokus på hvordan politikere og byråkrater forvalter skattepengene.

Les også hos Civita: Ikke råd til sløsing

– Vi vil sette søkelys på holdninger til og håndtering av det offentliges bruk av skattepenger ved å avdekke/gå inn i eksempler på offentlig sløsing, sier Karine Ugland Virik, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen.

Skattevilje og bruk av skattepenger henger sammen

Prosjektet skal munne ut i tildelingen av «Sløseriprisen 2015». Prisen skal tildeles den offentlige instans som i løpet av 2015 har vist størst uforsiktighet med samfunnets felles midler.

karine uv square
KRITISK TIL PENGEBRUK: Karine Ugland Virik, adm.direktør i Skattebetalerforeningen, vil ha større fokus på sløsing av skattepenger. (Foto: Bo Mathisen)

– Det handler ikke om økonomisk kriminalitet/korrupsjon, men selve bevisstheten rundt, respekten for, og forvaltningen av våre skattekroner. Det er langt enklere å betale for seg når man vet at pengene faktisk brukes fornuftig av de som styrer, sier Karine Ugland Virik.

Jury og lesere skal bestemme

Både enkeltpersoner og organisasjoner kan tipse om – og nominere – kandidater til prisen, men det er juryen som velger ut de kandidatene det skal stemmes over.

Juryen består av Karine Ugland Virik (adm. dir. i Skattebetalerforeningen), Gunnar Stavrum (redaktør i Nettavisen), Marte Gerhardsen (tenketanken Agenda), Mathilde Fasting (tenketanken Civita) og Hallgeir Kvadsheim (Luksusfellen).

Denne juryen skal ha ansvaret for å velge ut finalistene – selve vinneren skal kåres i Nettavisen i januar 2016.