Slik kan du spare tusenlapper i skatt

Stig Flesland

Et lite grep er alt som trengs for å spare store beløp i skatt. Men du må være klar over muligheten for å kunne benytte deg av den.

Få vårt gratis epost-nyhetsbrev levert rett til din innboks

Fordel inntekter og fradrag

Ektefeller står fritt til å fordele enkelte fradrags- og inntektsposter mellom seg i selvangivelsen. Normalt sett vil ikke denne fordelingen ha noe å si for skatteberegningen. Imidlertid finnes det unntak, og dersom du benytter deg av disse mulighetene kan du spare store beløp i skatt.

Mer om hvilke poster som kan fordeles fritt

Det er spesielt i to situasjoner der dette er aktuelt.

  1. Det vil gjelde for ektefeller der den ene er ufør og har krav på skattebegrensning.
  2. Det vil kunne være aktuelt for ektefeller der den ene (eller begge) er alders/AFP-pensjonister, og den ene av ektefellene har så lav utlignet skatt at vedkommende ikke får brukt opp hele skattefradraget sitt.

For, som vi skal vise i et eksempel, har det nemlig stor betydning i disse tilfellene hvem av partene som sitter med de forskjellige inntektene/fradragene. Det er faktisk mulig å slippe å betale skatt, helt lovlig, på en ellers skattepliktig inntekt! Og kanskje det beste av alt: I prinsippet er det ingen begrensning på hvor høy denne inntekten kan være.

Mer om skattebegrensning

Slik kan det gjøres

Godt råd

Hvis du har spørsmål om denne fradragsmuligheten og om du kan benytte deg av den og er medlem i Skattebetalerforeningen, kontakt oss på post@skatt.no eller på 22 97 97 00.

Husk at en av fordelene med å være medlem i Skattebetalerforeningen er at du har tilgang til 30 minutters gratis skattejuridisk bistand hvert år – og at dersom du ikke benytter denne et år vil tidskontoen din overføres til neste år.

Hvis du ikke er medlem: Meld deg inn her!