Fortsett med julebord og hjelp restaurantbransjen!

Karine Ugland Virik

Julebordet kan bli ekstra viktig i år – både for restaurantnæringen og for ansatte som trenger en opptur, skriver Karine Ugland Virik.

Det er skremmende å se hvordan ulike bransjer sliter som følge av pandemien. Spesielt gjelder det kultur, reiseliv og restaurantbransjen – som alle har opplevd betydelig inntektsbortfall det siste halvåret.

Og det er naturlig at vi blir engstelige. Vi pepres med anbefalinger om å holde avstand, bruke munnbind og vaske hender, og vi unngår derfor å oppsøke steder der mange mennesker møtes. Særlig gjelder dette for spisesteder der det er trangt mellom bordene og det også nytes alkohol.

Sviktende tall

Restaurantbransjen har lenge sett frem til julebordrushet. Etter lengre tid med sviktende besøkstall er det ikke vanskelig å skjønne at bransjen er svært spente på hvordan besøkstallene blir i de nærmeste ukene. Men mye tyder på at det kan bli en lang vinter for mange i servicenæringen.

Tidligere finansminister Kristin Halvorsen tok grep under forrige finanskrise og oppfordret oss alle om å shoppe. Nå kan det synes som at skatteetaten har gjort en tilsvarende gest for restaurantbransjen. De har nemlig åpnet opp for at arbeidsgivere kan spandere julebordsmiddag på sine ansatte – uten at de møtes fysisk. Og det fortjener ros.

Digitalt julebord

Julebordet kan nå altså skje digitalt – ved at man har kontakt med kolleger på skjerm og får maten som catering. Det er fortsatt et krav om at julebordet må være et fellesarrangement, men ved å tillatte at dette skjer digitalt, vil de fleste kunne tilpasse seg regelverket.

Så lenge arbeidstakere samtidig med at de spiser og drikker på arbeidsgivers regning også har kontakt med kollegaer vil denne form for julebord kunne avholdes skattefritt.

For oss som ser verdien av dugnadsånd og evner en mulighet til å hjelpe en bransje som har det tøft, kommer her en oppfordring: Gode arbeidsgivere, spander julemat og drikke på dine ansatte i år også!

Med dette bidrar du til at julebordtradisjonene holdes i hevd samtidig som du støtter en bransje som sårt trenger det.