Kutt skatten med våre skattevettregler

Stig Flesland

Undersøkelser viser at altfor mange er sløvere enn de burde når de får selvangivelsen. Bruker du noen minutter ekstra på å sjekke selvangivelsen kan timelønnen din bli veldig god!

Få vårt gratis epost-nyhetsbrev levert rett til din innboks

Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos MMI på vegne av Skattebetalerforeningen er vi altfor sløve til å sjekke selvangivelsen i ett spesifikt tilfelle: Når vi har penger til gode. Det virker som om vi, når vi ser at vi får tilbake penger på skatten, sier oss fornøyd med det uten å sjekke om vi har krav på mer. Det er nemlig ikke gitt at alt er korrekt i selvangivelsen, selv om du har fått penger tilbake.

Nettopp derfor er det viktig for deg å bruke noen minutter på å gjennomgå selvangivelsen – slik at du er trygg på at du har fått det du har krav på. Skatteetaten vet (ennå) ikke alt om deg, blant annet vet de ikke hvor langt du kjører til og fra jobb, om du har hatt private utgifter til barnepass, om du har lån i utlandet eller om du har andre fradrag som ikke er forhåndsutfylt.

Straffes ved feil

Det samme gjelder imidlertid også andre veien. Det er nok av eksempler på at man fører opp for mye – eller at man ikke sjekker at også inntektspostene stemmer. I fjor kunne vi fortelle om flere uheldige skattebetalere som fikk en kraftig tilleggsskatt fordi de ikke sjekket selvangivelsen nøye nok. Etter dagens regler blir du straffet dersom arbeidsgiveren din sender inn lønns- og trekkoppgaven for sent – og du ikke retter det opp igjen på selvangivelsen.

I de fleste tilfeller kan man kanskje tenke at det er lett å se dette ettersom lønnen plutselig krymper, men dersom du har hatt flere arbeidsgivere det siste året er det ikke sikkert det er så lett likevel.

Det er foreslått nye regler, men ifølge forslaget som er lagt frem vil du uansett bli straffet dersom du ikke sjekker selvangivelsen godt nok. Straffen blir bare ikke fullt så hard. I dag må du ut med 30 prosent tilleggsskatt av det beløpet Skatteetaten mener du kunne ha unndratt i skatt, og forslaget om diskuteres er å halvere denne straffen.

Vær «frekk»

En grunnleggende regel er at du fører opp fradrag du er usikker på og at du ikke fører opp inntekter du er usikker på. Samtidig må du, når du gjør det på denne måten, være påpasselig med å bruke punktet om tilleggsopplysninger, slik at skattekontoret får de opplysningene som er nødvendig for å gjøre en selvstendig vurdering av forholdet.

Det er ikke du som skal fastsette skatten din, det skal skattekontoret gjøre, men du er ansvarlig for å komme med ditt forslag, og med det trenger de en skikkelig forklaring. Samtidig er det viktig å ikke holde tilbake opplysninger. Hvis du ikke gir fullstendige opplysninger risikerer du å straffes for det.

Har du god hukommelse?

Det er fort gjort å glemme. Det er derfor en god regel å ta frem kalenderen når du får selvangivelsen, slik at du kan få litt bistand til å huske. Sannsynligvis er det lettere å huske på refinansieringen av lånet, oppstarten i barnehagen, byttet av jobb, flyttingen eller andre ting når du har en kalender foran deg.

Utgiftsposter som kan fradragsføres dukker fort opp når du får frisket opp hukommelsen. Samtidig er det viktig, noe vi har merket de siste årene her i Skattebetalerforeningen, at du følger opp sjekken av selvangivelsen med å være påpasselig når selve skatteoppgjøret kommer. Vi har, dessverre, sett litt for mange tilfeller av at forslag til endringer i selvangivelsen ikke er hensyntatt i skatteoppgjøret, til tross for at skattebetaleren åpenbart hadde krav på fradrag.

 

Skattebetalerforeningens 9 skattevettregler

Selvangivelsen er for mange bare delvis utfylt

Du har en unik mulighet til å redusere skatten din ved å føye til fradrag, og du har et ansvar for å supplere den hvis inntekter mangler

Levér elektronisk

Hvorfor: Alle endringer du gjør arkiveres, du får bekreftelse på at du har levert, det er mer sannsynlig at endringer registreres, du har et arkiv for senere år.

Ikke send inn kvitteringer

Men ta vare på dem, og ha dem klar hvis skattekontoret spør. Og gi uttrykkelig beskjed hvis du har rotet dem bort.

Gi tilstrekkelige opplysninger

Bruk feltet for tileggsopplysninger. Tilstrekkelige opplysninger er nødvendig for at skattekontoret skjønner hva som har skjedd. Mangelfulle og/eller uriktige opplysninger kan medføre tilleggsskatt

Ikke sjekk alle tallene på en gang

Del dem opp. Da er det større sjanse for at du oppdager eventuelle feil

Rett opp – og følg opp feil

Finner du feil i forhåndsutfylte opplysninger, gjør to ting: 1. Rett opp i selvangivelsen, og forklar hvorfor og 2. Kontakt den som har sendt inn opplysningene, for eksempel arbeidsgiver, forsikringsselskap, bank, organisasjon.

Finn frem kalenderen

Har det skjedd noe i løpet av fjoråret som kan påvirke skatten?

Følg opp endringer i selvangivelsen

Hvis du har endret selvangivelsen – følg opp med å sjekke skatteoppgjøret. Hvis ikke endringene dine er tatt med: Klag!

Betal tidlig

Betal varslet tilleggsforskudd innen 31. mai hvis du ligger an til restskatt, da slipper du ekstra renter.